Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Společnost TVEL dodala do Číny jaderné palivo pro první blok jaderné elektrárny Tianwan

Společnost TVEL dodala do Číny jaderné palivo pro první blok jaderné elektrárny Tianwan

Publikováno: 15.11.2013
Rubrika: Jaderné palivo

Ruská palivová společnost TVEL realizovala dodávku jaderného paliva typu TVS-2M pro v pořadí 7. překládku paliva prvního bloku čínské JE Tianwan. Palivové kazety jsou navrženy pro standardní výměnu na 1. bloku. Palivo vyrobil Novosibiřský závod chemických koncentrátů (JSC "NZChK"), který je součástí skupiny TVEL.

Klíčová slova: TVEL, jaderné palivo, Tianwan

V současné době jsou na Tianwanské jaderné elektrárně (TNPS) zavezeny dva typy palivových kazet: TVS-2M a UTVS. V roce 2013 byly nasmlouvány dodávky modifikovaného paliva typu TVS-2M pro první blok až do roku 2020. Vyjednávání o dalších dodávkách plánuje čínská strana uskutečnit během následujících několika let.

V roce 2010 podepsal TVEL se společnostmi JNPC (Jiangsu Nuclear Power Corporation) a CNEIC (China Nuclear Energy Industry Corporation) balíček smluvních dokumentů na kompletní dodávky modifikovaného jaderného paliva TVS-2M pro první blok TNPS v objemu šesti palivových výměn. Smlouva rovněž upravovala převod technologie výroby paliva typu TVS-2M na čínský Yibinský palivový závod (v provincii Sichuan na jihu Číny), počínaje sedmou překládkou paliva v Tianwanské elektrárně. Celková hodnota smluv uzavřených v roce 2010 dosahuje 500 milionů dolarů (přes 13,4 miliardy korun). Podpisem smluv se ruská společnost zasadila o pokračování strategické spolupráce s Čínou, rozvíjené od roku 1997, prostřednictvím dodávek moderního a ekonomicky efektivního paliva TVS- M. V září 2012 byl podepsán smluvní dodatek na dodávku paliva pro sedmou překládku prvního bloku TNPS a zároveň bylo stanoveno datum překládky.

Od roku 2014 již bude palivo TVS-2M pro druhý blok Tianwanské elektrárny vyrábět s využitím ruských technologií a služeb Yibinský palivový závod. Přechod na modifikované palivo umožní prvnímu a druhému bloku TNPS přejít na dlouhodobý 18měsíční palivový cyklus.

Výrobce jaderného paliva, společnost  TVEL, je součástí ruského integrovaného jaderného komplexu ROSATOM. Patří do ní jak výrobní, tak i výzkumná oddělení v oblasti výroby jaderného paliva, komplexu pro rozdělování izotopů, obohacování, výroby plynových centrifug a vybavení pro ně. Palivová společnost TVEL byla zřízena jako zvláštní subjekt pro zvýšení efektivity a řízení podniků jaderného palivového cyklu, zlepšení jejich práce a konkurenceschopnosti na světovém trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (80x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Rosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cykluRosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cyklu (37x)
Ve dnech 17. – 19. dubna 2018 probíhala v Madridu mezinárodní konference World Nuclear Fuel Cycle 2018 (WNFC) pořádaná S...
O radioaktivitě, která léčí i škodí (31x)
V tomto příspěvku přinášíme několik otázek a odpovědí, které se týkají radioaktivity (spolupráce s RNDr. Lenkou Thinovou...