Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ČVUT a TVEL uspořádaly unikátní fotografickou výstavu Jaderné palivo – umění špičkových technologií

ČVUT a TVEL uspořádaly unikátní fotografickou výstavu Jaderné palivo – umění špičkových technologií

Publikováno: 2.4.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

V aule Strojní fakulty Českého vysokého učení technického /ČVUT/ na Karlově náměstí byla 31. března 2015 zahájena výstava s názvem Jaderné palivo – umění špičkových technologií. Slavnostního zahájení výstavy se osobně zúčastnili ředitel Odboru pro komunikaci s veřejností společnosti TVEL doc. Ing. Alexandr Užanov, doc. Ing. Radek Škoda, Ph.D., ze Strojní fakulty ČVUT a ředitel marketingu a komunikace s veřejností společnosti ALTA Ing. Antonín Murgaš. 

Základní myšlenkou výstavy je propojení špičkových technologií, využívaných při výrobě jaderného paliva a nejvýznamnějších děl světového kulturního dědictví. Hlavním úkolem projektu není jen představit výrobní cyklus podniků vyrábějících jaderné palivo, ale zejména zpřístupnit veřejnosti osobitou magii tohoto tvůrčího procesu, jeho harmonii a kreativitu jako společný základ umění a špičkových technologií. Jako objekty fotografům posloužily vzorky produkce, výrobní procesy, zařízení a technologie palivové společnosti TVEL. Autoři následně srovnávali produkci podniků této společnosti s nejvýznamnějšími uměleckými díly z oblasti výtvarného umění, sochařství, folklórních artefaktů a uměleckých šperkařských děl, mezi nimiž jsou vitráže Milánského chrámu, mozaika starého Řecka, pyramida pařížská galerie Louvre, skicy Leonarda da Vinciho, ruská matrjoška a další díla.

Ve svém projevu během slavnostního zahájení výstavy na to upozornil Alexandr Užanov: „Tvůrčí proces a kreativita je nezbytnou součástí jak při práci umělců, tak při práci konstruktérů a strojařů. Tato výstava poukazuje na to, jak jsou si ze své kreativní podstaty blízké špičkové technologie, které se využívají při výrobě jaderného paliva a špičková díla světového umění.“ Alexandr Užanov také poděkoval Strojní fakultě ČVUT za to, že umožnila uspořádat výstavu v sídle fakulty právě v roce, kdy oslavujeme 60. výročí jaderného průmyslu v České republice.

Antonín Murgaš poukázal na skutečnost, že ruské jaderné palivo je využíváno na obou českých jaderných elektrárnách a zdůraznil: „Česko-ruská spolupráce v oblasti jaderného paliva byla dále upevněna vytvořením společného podniku  ALVEL, jehož zakladateli jsou společnost TVEL a brněnská firma ALTA. Tato výstava je novým impulsem k výzkumu a novým objevům v oblasti špičkových technologií pro ty české studenty, kteří studují na Strojní fakultě ČVUT a specializují se kromě jiného na problematiku jaderného paliva.

Radek Škoda připomněl, že se Strojní fakulta ČVUT aktivně podílí na výzkumech v oblasti jaderného paliva. „Z tohoto důvodu přiláká výstava, pořádaná jedním ze světových lídrů v této oblasti, pozornost nejenom expertů na jadernou problematiku, ale i našich studentů, kteří budou po ukončení fakulty pracovat v zodpovědných funkcích v energetice. Spojení špičkových technologií jaderného paliva a výtvarného umění je unikátní a velice inspirativní. Každý, kdo bude chtít vidět, nakolik se centrifuga, využívaná v procesu obohacování uranu, podobá gramofonové desce, se může přijít podívat na výstavu v aule Strojní fakulty ČVUT,“ řekl Radek Škoda.

Výstava s názvem Jaderné palivo - umění špičkových technologií vznikla na základě projektu společnosti TVEL - umění tvorby energie, který byl věnován Roku kultury, vyhlášeném v Rusku v roce 2014.

Výstava potrvá v aule Strojní fakulty ČVUT na adrese Karlovo náměstí 13, Praha 1 až do 30. dubna letošního roku.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...