Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné     TVEL bude dodávat palivové tablety do indického reaktoru americké konstrukce

TVEL bude dodávat palivové tablety do indického reaktoru americké konstrukce

Publikováno: 4.3.2015
Rubrika: Jaderné, Technologie, materiály

Společnost TVEL a indické Ministerstvo jaderné energetiky podepsaly 3. března 2015 smlouvu na dodávky palivových pelet pro indickou jadernou elektrárnu Tarapur. V tomto roce má podle smlouvy proběhnout několik dodávek pelet do indického závodu na výrobu jaderného paliva Nuclear Fuel Complex v Hajdarábádu. Rusko dodává komponenty pro výrobu jaderného paliva pro dva varné reaktory v JE Tarapur již od roku 2000.

Palivové pelety budou vyrobeny závodem Elemaš v ruském Elektrostalu, který patří k hlavním závodům na výrobu jaderného paliva společnosti TVEL. V JE Tarapur jsou od roku 1969 provozovány dva varné reaktory, které dodala americká společnost General Electric, a dva těžkovodní tlakovodní reaktory (PHWR), jejichž projekt byl odvozen od kanadských reaktorů CANDU.

V rámci současné spolupráce s indickým Ministerstvem jaderné energetiky dodává společnost TVEL jaderné palivo i pro první a druhý blok jaderné elektrárny Kudankulam s reaktory VVER-1000. Tato smlouva byla podepsána na celou dobu provozu těchto bloků. TVEL dodává také pelety s přírodním stupněm obohacení pro indické reaktory typu PHWR v Rádžasthánské jaderné elektrárně.

Do konce roku 2014 dosáhla celková hodnota smluv TVELu se zahraničními firmami částky 3 miliardy dolarů (přibližně 74 miliard korun). V loňském roce podepsal TVEL dohody na dodávku paliva do jaderných elektráren v Maďarsku, Slovensku a Finsku a do výzkumných reaktorů v Holandsku, České republice a v Uzbekistánu.

Pro informaci

Akciová společnost TVEL byla založena 12. září 1996 a je součástí státní korporace Rosatom. Je tvořena podniky na výrobu jaderného paliva, konverzi a obohacování uranu, výrobu plynových centrifug a patří do ní také vědecko-výzkumné ústavy a konstruktérské kanceláře. Je jediným dodavatelem jaderného paliva pro ruské jaderné elektrárny. TVEL zásobuje palivem 78 energetických reaktorů v 15 zemích, výzkumné reaktory v deseti zemích a také námořní reaktory flotily jaderných ledoborců. Jaderné palivo TVEL využívá každý šestý reaktor ve světě, včetně českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Všech devět českých jaderných reaktorů (šest energetických, dva výzkumné a jeden univerzitní) pracuje v současné době s palivem vyrobeným v Ruské federaci.



Partneři rubriky Technologie, materiály:

     

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (52x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...