Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    TVEL podepsal první kontrakt na dodávku paliva TVS-KVADRAT do USA

TVEL podepsal první kontrakt na dodávku paliva TVS-KVADRAT do USA

Publikováno: 25.7.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné, Jaderné palivo

Ruská palivová společnost TVEL (patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) podepsala kontrakt s americkou společností GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) na dodávku palivových kazet TVS-KVADRAT pro zkušební provoz v amerických tlakovodních reaktorech. K podpisu došlo 18. července 2016 před pracovní schůzkou amerických společností GEH a GNF-A s ruským TVELem.

Jednání se účastnili: generální ředitel Rosatomu Sergej Kirijenko, jeho první náměstek a ředitel oddělení pro rozvoj mezinárodního obchodu Kirill Komarov, prezident TVELu Jurij Olenin, prezident a hlavní výkonný ředitel GEH Jay Thomas Wileman a hlavní výkonný ředitel pro výrobu společnosti GNF-A Amir Vexler.

Schůzka proběhla v rámci dohody o spolupráci při podpoře uvádění paliva ruské konstrukce určeného pro tlakovodní reaktory západní koncepce, které má obchodní název TVS-KVADRAT, na americký trh. Dohoda byla mezi společnostmi Global Nuclear Fuel - Americas (GNF-A) a TVEL podepsána letos v květnu. Zúčastnily se jí společnosti GNF-A, GEH a TVEL pod vedením Rosatomu.

Účastníci jednání probrali řadu otázek, které se týkají rozvoje spolupráce v oblasti jádra a dodávek ruského jaderného paliva pro tlakovodní reaktory západní koncepce. Hlavním tématem byly perspektivy společného postupu společností TVEL a GNF-A při licencování paliva TVS-KVADRAT a také získání nezbytných povolení od amerického regulačního úřadu Nuclear Regulatory Commission (NRC) pro dodávky ruského paliva do amerických jaderných elektráren.

„Věříme tomuto projektu. Umíme vyrábět palivo TVS-KVADRAT, které je úspěšně provozováno v jaderných elektrárnách v zemích západní Evropy. To znamená, že na americký trh nevstupujeme s prázdnýma rukama," řekl Kirijenko. „Je důležité zmínit, že naše spolupráce se společností GE-Hitachi přechází od slov k činům. Již byl podepsán kontrakt na dodávku zkušebních palivových souborů od společnosti TVEL pro energetické reaktory provozované na území USA. Vysoce oceňujeme význam založené aliance a jsme připraveni poskytnout maximum poznatků a zkušeností, abychom úspěšně prošli licenčním řízením amerického regulátora NRC," dodal.

„Je pro nás potěšením vidět postup v činnostech aliance TVELu a GNF-A, která byla založena pro rozšíření možností výběru paliva pro provozovatele lehkovodních reaktorů v USA. Toto partnerství otevírá našim klientům přístup k rozsáhlým technickým znalostem, odbornosti a zkušenostem," sdělil Wileman.

V úterý 19. července navštívila delegace společností GEH a GNF-A výrobní podnik Mašinostrojitělnyj zavod (MSZ, nachází se ve městě Elektrostal a patří do struktury palivové společnosti TVEL). Zde si prohlédli výrobní možnosti této firmy a přední technologická řešení uplatňovaná při výrobě paliva různých typů.

Pro informaci:

V rámci americko-ruského konsorcia zajišťuje společnost GNF-A řízení projektu na území Spojených států, konkrétně se zabývá licencováním, zajištěním kvality a inženýringovými službami. Společnost TVEL poskytuje odborné informace o konstrukci paliva TVS-KVADRAT a technologickou podporu a zajišťuje výrobu prvních palivových souborů pro zkušební provoz v amerických reaktorech. Později bude výroba souborů pro komerční provoz vyráběna jak v podnicích TVELu, tak ve výrobním závodě společnosti GNF-A ve Wilmingtonu (Severní Karolína, USA).

Palivová společnost TVEL vyvíjí, vyrábí a dodává jaderné palivo, které odpovídá mezinárodním požadavkům v oblasti spolehlivosti a bezpečnosti, do ruských i zahraničních jaderných elektráren. Dále dodává palivo pro výzkumné reaktory a námořní jaderné reaktory. Patří do struktury Rosatomu a v celosvětovém měřítku patří k největším společnostem poskytujícím služby v oblasti obohacování a konverze uranu. 12. září tohoto roku oslaví společnost své 20. výročí. TVEL dodává palivo také do všech českých jaderných reaktorů: do obou elektráren, dvou výzkumných reaktorů v Řeži a jednoho školního reaktoru v Praze.

Americká společnost Global Nuclear Fuel (GNF) je předním dodavatelem paliva pro varné reaktory včetně paliva MOX (směsné palivo vyrobené z oxidů uranu a plutonia získaných z použitého jaderného paliva). Také poskytuje inženýringové služby. GNF je společný podnik řízený americkou společností General Electric a japonskými firmami Hitachi Ltd. a Toshiba Corp. Společnost se dále dělí do dvou podniků: Global Nuclear Fuel – Americas LLC (GNF-A) ve Wilmingtonu ve státě Severní Karolína a Global Nuclear Fuel – Japan Co. Ltd. v japonské Kurihamě.

GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) se sídlem ve Wilmingtonu je jedním z hlavních dodavatelů technologií jaderných reaktorů a souvisejících služeb. Společnost byla založena v roce 2007 americkou General Electric a japonskou Hitachi. Jde o jednu z největších jaderných aliancí na světě nabízejících technologická řešení v oblasti zvyšování výkonu a účinnosti jaderných bloků a také při zajišťování jejich bezpečnosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (86x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...