Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    JSC, dceřiná firma komplexu TVEL, zveřejnila výsledky za první pololetí roku 2009.

JSC, dceřiná firma komplexu TVEL, zveřejnila výsledky za první pololetí roku 2009.

Publikováno: 2.9.2009
Rubrika: Tiskové zprávy

Příjmy z prodeje zboží a služeb dosáhly částky 5,5 miliardy rublů, čímž překonaly výsledek dosažený v první polovině roku 2008 o plnou miliardu. Strojírenská výroba oproti roku 2008 neklesla a dosáhla hodnoty 499 milionů rublů. Očekává se, že čistý zisk bude činit 900 milionů rublů. Za první pololetí roku se průměrná mzda zvýšila na 33 185 rublů (v roce 2008 to bylo 30 185 rublů) a tržby na zaměstnance vzrostly o 400 000 rublů na 963 000.

Ředitel společnosti Oleg Kriukov se domnívá, že stabilní a úspěšné výsledky společnosti odrážejí „každodenní odpovědnou práci podnikového týmu, který se zaměřuje jak na zvyšování kvality produktů dodávaných na silně konkurenční trh, tak na rozšiřování nabídky produktů a služeb“.
I přes světovou finanční krizi vyrábí závod z moskevské oblasti velice intenzivně. Svou produkci v současné době vyváží do patnácti zemí světa a již na příští rok se plánuje zvýšení objemu výroby – konkrétně by měla vzrůst produkce uranových pelet, a to o 200 tun.
Oleg Kriukov se zmiňuje obzvláště o práci týkající se obohaceného uranu. „Tento druh aktivit úspěšně rozvíjíme. Stojí za zmínku, že tuto výrobu zdaleka dosud nerozjeli všichni výrobci jaderného paliva. Zároveň je třeba podotknout, že Elemash již v tomto směru dosáhl poměrně dobrých výsledků. Naše společnost má v současné době hodně objednávek na výrobu paliva z obohaceného uranu,“ řekl Kriukov.
Zvýšená kvalita produkce je jednou z podmínek pro výrobu konkurenceschopných výrobků. Tomuto úkolu je možné dostát díky našim vysoce zdatným specialistům, kteří jsou schopni nejen ovládat špičkové nástroje a používat známé technologie, ale též dokáží vyvíjet a modernizovat provoz v rámci závodu.
Dnes stojí zaměstnanci Strojírenského závodu před dalším úkolem: ověřovat parametry technologického procesu v každé fázi a korigovat jednotlivé kroky. „Kvalita by měla být zajištěna technologií samotnou,“ říká Oleg Kriukov. „Tak například uranové pelety podléhají velice přísným požadavkům – kontrolní seznam čítá přes 20 parametrů. Díky takto přísně nastaveným měřítkům se během posledních sedmi let zvýšila roční produkce bezchybných pelet z 87 na 95 procent. A to je velice dobrý výsledek.”
Jednou z důležitých komponent úspěchu je posilování a rozvíjení vztahů jak s ruskými, tak zahraničními klienty a možnost plnit všechny jejich požadavky a přání. Jedním takovým příkladem plnění smluvních závazků je i dokončení produkce pro nově zdokonalenou českou jadernou elektrárnu Temelín (společnost TVEL vyhrála výběrové řízení na dodávku paliva v roce 2006). Podobně byly experimentální TVS úspěšně otestovány v jaderné elektrárně v ruském Kalininu. Tato produkce zahrnuje všechny důležité úspěchy, jich se ruským výrobcům jaderného paliva podařilo dosáhnout. Pro maximální uspokojení požadavků takových velkých klientů, jakým je skupina AREVA, podnik neustále zdokonaluje jednotlivé parametry výroby paliva pro evropského partnera. Parametry TVS, například životnost nebo spalování uranu, vyhovují těm nejpřísnějším mezinárodním standardům.
V roce 2009 prošel podnik restrukturalizací výroby. „Restrukturalizace výroby není samozřejmě reakcí na krizi, nýbrž byla dlouho plánovaná. Vyžádala si ji zejména expanze na cizí trhy a nustnost snížit náklady na naši hlavní produkci. V blízké budoucnosti představíme tři další výrobní aktivity – výrobu nástrojů, mechaniky a potrubí,“ prohlásil Oleg Kriukov. Ředitel rovněž zdůraznil, že „krize neměla žádný výrazný dopad na sociální politiku firmy. Všechny prostředky určené pro realizaci tradičního sociálního programu v roce 2009 byly vynaloženy zcela podle plánu ”.
Podle slov pana Kriukova počet zájemců o práci ve společnosti převyšuje nabídku dostupných míst. A Elemash dává přednost mladým odborníkům. V blízké budoucnosti hodlá společnost zřídit konstrukční centrum, jenž vznikne spojením dvou jednotek – projektového a konstručního střediska – a jeho cílem bude poskytovat klientům komplexní služby. Vedle toho bude při ústřední výzkumné a vývojové laboratoři založeno středisko pro technický vývoj.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (66x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Martin Apko z ČEPS povede CAO (Central Allocation Office GmbH) (39x)
Martin Apko, ředitel sekce Energetický obchod společnosti ČEPS, a.s, odchází v těchto dnech řídit koordinovanou auk...