Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Společnost TVEL vyrobila jubilejní dvoutisící palivový článek

Společnost TVEL vyrobila jubilejní dvoutisící palivový článek

Publikováno: 13.7.2009
Rubrika: Jaderné palivo

Dceřiná společnost koncernu TVEL – Mašinostrojitelnyj zavod vyrobila ve spolupráci se společností AREVA NP, svůj dvoutisící palivový článek. Oslav výroby jubilejního palivového článku se zúčastnili jak zástupci firmy AREVA NP, tak vrcholní představitelé dalších evropských energetických společností jako je – RWE, Nordostschweizerische Kraftwerke AG (NOK), Energie Baden-Württemberg AG (EnBW), Elektriciteits-Productiemaatschappij Zuid (EPZ) a další.

Spolupráce Mašinostrojitelného závodu se společností AREVA začala již v roce 1994 schválením výrobního procesu palivových článků pro tlakovodní reaktory využívající obohacený uran. První čtyři palivové články byly vyrobeny v roce 1996 pro elektrárnu v německém Obrigheimu. Palivo bylo poté dodáváno jak do Německa, tak posléze do Švédska, Švýcarska a Holandska. Od roku 2008 TVEL dodává palivo také do Velké Británie. Později již byla v Mašinostrojitelném zavodu spuštěna automatizovaná montážní linka na výrobu palivových článků. V rámci společného podniku jsou zde vyráběny palivové články pro reaktory typu PWR (tlakovodní) a BWR (varné reaktory), navržené německými a francouzskými odborníky.
V současnosti je v západní Evropě v provozu 10 reaktorů typu PWR a BWR používajících palivo MC3. Během celého období používání palivových článků vyráběných společností Mašinostrojitelnyj zavod nedošlo ani k jedinému případu porušení jejich těsnosti. Mašinostrojitelnyj závod s francouzskou AREVOU uzavřel smlouvu na výrobu jaderného paliva pro celou řadu západoevropských atomových elektráren do roku 2020.

O společnosti TVEL
Společnost TVEL patří mezi světové lídry ve výrobě jaderného paliva a zásobuje více než 70 jaderných reaktorů svými produkty splňujícímu nejpřísnější požadavky kvality. TVEL dodává jaderné palivo do celého světa a kromě Ruska a Ukrajiny svými produkty zásobuje Bulharsko, Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Finsko, Arménii, Litvu, Čínu a další země. Statisticky lze říci, že každý šestý jaderný reaktor na světě je zásobován palivem vyrobeným firmou TVEL.
V říjnu 2007 se společnost TVEL stala součástí korporace Atomenergoprom, ruského státního holdingu, který zahrnuje 89 podniků z oblasti jaderné energetiky. Atomenergoprom je tudíž energetickým komplexem, který pokrývá celý proces produkce jaderného paliva a zařízení na výrobu atomové energie, od těžby uranové rudy, přes výstavbu atomových elektráren až po výrobu elektrické energie z jádra.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (80x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Rosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cykluRosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cyklu (38x)
Ve dnech 17. – 19. dubna 2018 probíhala v Madridu mezinárodní konference World Nuclear Fuel Cycle 2018 (WNFC) pořádaná S...
O radioaktivitě, která léčí i škodí (31x)
V tomto příspěvku přinášíme několik otázek a odpovědí, které se týkají radioaktivity (spolupráce s RNDr. Lenkou Thinovou...