Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    TVEL a GNF-A podepsaly dohodu o licencování a dodávkách

TVEL a GNF-A podepsaly dohodu o licencování a dodávkách

Publikováno: 1.6.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné, Firemní zpravodajství

TVEL a GNF-A podepsaly dohodu o licencování a dodávkách jaderného paliva TVS-KVADRAT do USA.

Ruská palivová společnost TVEL oznámila uzavření dohody s americkou společností Global Nuclear Fuel - Americas (GNF-A) o spolupráci při licencování, marketingu a fabrikaci jaderného paliva pro tlakovodní reaktory provozované ve Spojených státech. Dohoda stanovuje, že TVEL a GNF-A založí společnou alianci, která bude americkým zákazníkům nabízet palivo ruské konstrukce TVS-KVADRAT ke zkušebnímu a později i komerčnímu provozu, zajistí jeho licencování ve Spojených státech a schválení amerického regulačního úřadu Nuclear Regulatory Commission.

Klíčová slova: TVEL, jaderné palivo

V rámci společné aliance bude GNF-A zajišťovat inženýringové služby, řízení projektu na území Spojených států a bude se zabývat otázkami licencování a zajištění kvality. Ruský TVEL se zavázal k poskytnutí technických dat o konstrukci paliva TVS-KVADRAT a zajistí technologickou podporu a výrobu palivových kazet pro zkušební provoz ze svých vlastních zdrojů. Kazety pro budoucí komerční provoz budou vyráběny ve výrobním závodě společnosti GNF-A ve Wilmingtonu (Severní Karolína).

"Palivová společnost TVEL je jedním z předních výrobců jaderného paliva, při výrobě paliva pro reaktory VVER používá nejmodernější postupy samotné výroby i kontroly kvality a před několika lety vytvořila vlastní konstrukci paliva pro tlakovodní reaktory západní koncepce. Toto palivo je unikátní a nemá na trhu obdobu díky odlišné genealogii své konstrukce, včetně použité slitiny zirkonia pro pokrytí paliva, a díky tomu může zajistit skutečnou diverzifikaci dodávek paliva pro západní tlakovodní reaktory,“ objasnil Oleg Grigorjev, viceprezident TVELu. "Vlastní palivo pro západní typy tlakovodních reaktorů TVS-KVADRAT již dodáváme do Evropy a první zkušenosti nevzbuzují pochybnosti o kvalitě, spolehlivosti, bezpečnosti a ekonomické výhodnosti našeho paliva.“

Grigorjev dodal: "Společnost TVEL je potěšena tím, že se mohla spojit s americkou globální společností GNF při vstupu s vlastním typem jaderného paliva na americký trh. Nepochybujeme o budoucím úspěchu tohoto projektu, který vnese konkurenci na americký trh s jaderným palivem“.

Američtí provozovatelé tlakovodních reaktorů získají širší možnosti a budou profitovat z růstu konkurence,“ uvedl Lance Hall, výkonný ředitel společnosti GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), do jejíž struktury patří GNF-A. „Jednáme s několika potenciálními zákazníky o zkušebním provozu paliva ruské konstrukce a informujeme je o tom, jakým způsobem rozšíří naše aliance výběr na trhu s jaderným palivem pro západní typy tlakovodních reaktorů,“ dodal.

Palivové kazety TVS-KVADRAT jsou typu 17x17 a jsou určeny pro reaktory americké společnosti Westinghouse se třemi a čtyřmi chladicími smyčkami (tj. pro 900 a 1300MWe verze reaktorů). Jen ve Spojených státech je dnes v provozu 35 bloků s reaktory tohoto typu. Do konstrukce paliva TVS-KVADRAT se promítají dlouholeté zkušenosti s vývojem, výrobou a provozem paliva pro reaktory VVER-1000. V současnosti dodává TVEL palivo pro 78 bloků jaderných elektráren ve 14 zemích, pro výzkumné reaktory v 9 zemích a také pro námořní jaderné reaktory.

Společnost GEH se původně soustředila na varné reaktory a nedávno se zaměřila i na tlakovodní reaktory. Dohoda s TVELem rozšiřuje nabídku jejích služeb v této oblasti. Během loňského podzimu provedla plánovanou údržbu v jaderné elektrárně Ginna ve státě New York ve spolupráci se společností Exelon Generation, jejím provozovatelem, což byla první zakázka této společnosti v oblasti tlakovodních reaktorů. Práce proběhly v rámci stanoveného rozpočtu i harmonogramu a nebyly žádné potíže s kvalitou jejich realizace.

Pro informaci:

Palivová společnost TVEL patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, vyvíjí, vyrábí a dodává jaderné palivo v souladu s přísnými mezinárodními požadavky, a to na ruské i zahraniční jaderné elektrárny. Také zásobuje výzkumné a námořní jaderné reaktory. Společnost je první na světě z hlediska objemu zakázek v oblasti obohacování a konverze uranu.

Společnost TVEL byla založena v roce 1996, aby zdokonalila řízení ruských společností palivového cyklu. Nabízí služby v oblasti obohacování a konverze uranu, fabrikace jaderného paliva, projektování a výroby obohacovacích centrifug a také výzkumu a vývoje. Umožňuje jí to nabízet zákazníkům komplexní služby v celé oblasti přední části palivového cyklu.

Global Nuclear Fuel (GNF) je předním dodavatelem jaderného paliva pro varné reaktory, a to klasického i MOX paliva. Dále poskytuje svým zákazníkům inženýringové služby. Jde o společný podnik společností GE Hitachi a Toshiba. Vlastní činnost provádí firmy Global Nuclear Fuel - Americas se sídlem ve Wilmingtonu v Severní Karolíně a Global Nuclear Fuel - Japan v Kurihamě.

GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) sídlí ve Wilmingtonu a patří k předním dodavatelům reaktorů a služeb v jaderné energetice. Byla založena v roce 2007 spojením americké společnosti General Electric a japonské Hitachi. Jedním z cílů této společnosti je poskytování služeb při výstavbě nových jaderných bloků. Společnost svým zákazníkům po celém světě nabízí nejmodernější technologická řešení pro zvyšování výkonu a zlepšování bezpečnosti stávajících jaderných elektráren.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...