Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Západní palivo vyrábí TVEL téměř 20 let, nyní dokončil 3000. Palivový soubor pro Arevu

Západní palivo vyrábí TVEL téměř 20 let, nyní dokončil 3000. Palivový soubor pro Arevu

Publikováno: 16.10.2013
Rubrika: Jaderné palivo, Tiskové zprávy

Palivo pro západní reaktory vyrábí společnost TVEL již 20 let. Její firma Strojírenské závody (MSZ) nedávno slavnostně předala společnosti AREVA palivový soubor s pořadovým číslem 3000.

Klíčová slova: TVEL, palivo, západní reaktor

V říjnu proběhla ve Strojírenských závodech (MSZ) slavnost u příležitosti dokončení 3000. palivové kazety pro francouzsko-německou společnost Areva NP. Spolupráce s Arevou (původně s německou firmou Siemens, v roce 2001 se stala součástí Framatome ANP, nyní AREVA GmbH) na dodávkách jaderného paliva se datuje od roku 1994. Jednalo se o výrobu palivových souborů dle německého zadání a designu pro reaktory PWR (západoevropská obdoba VVER) a BWR (varné reaktory) s využitím uranu z přepracovaného paliva.

První soubory dodal TVEL v roce 1996 pro německou elektrárnu Obrigheim. Postupně začal TVEL palivo vyrábět také do elektráren ve Švýcarsku, Nizozemí, Švédsku a od roku 2008 i ve Velké Británii. Koncem roku 2012 využívalo palivo vyrobené v Rusku 10 západoevropských reaktorů. Za celou dobu trvání spolupráce s firmou AREVA dodal TVEL na sto překládek paliva, přičemž nedošlo k žádným netěsnostem palivových proutků. 

Jedním z hlavních cílů vědecko-technologického oddělení společnosti TVEL je zajistit konkurenceschopnost a provozní spolehlivost vyráběného paliva. Proto TVEL investuje do inovačních programů a nových výrobních technologií, které zlepšují technické a ekonomické parametry paliva. TVEL dodává palivo do řady výrobních i výzkumných reaktorů v Rusku i v zahraničí, zásobuje rovněž reaktory ruské jaderné flotily. V současnosti dodává TVEL palivo na každý šestý reaktor na světě.

Příjmy společnosti TVEL z prodeje výrobků, zboží a služeb dosáhly v první polovině roku 2013 více než 50,6 miliard rublů (asi 29,7 miliard korun). Dodávky jaderného paliva a komponent jaderných elektráren putovaly odběratelům z Ruska, států SNS, Asie a rovněž do zemí ve střední a východní Evropě.

Výrobce jaderného paliva TVEL je součástí ruského integrovaného jaderného komplexu ROSATOM. Patří do ní jak výrobní, tak i výzkumná oddělení v oblasti výroby jaderného paliva, komplexu  pro rozdělování izotopů a obohacování a výrobu plynových centrifug a vybavení pro ně. Palivová společnost TVEL byla zřízena jako zvláštní subjekt pro zvýšení efektivity a řízení podniků jaderného palivového cyklu, zlepšení jejich práce a konkurenceschopnosti na světovém trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (77x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (70x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...