Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Společnost TVEL zvyšuje investice do vývoje nových druhů jaderného paliva

Společnost TVEL zvyšuje investice do vývoje nových druhů jaderného paliva

Publikováno: 21.11.2012
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné palivo

Palivová společnost TVEL musí investovat do vývoje, aby si udržela své postavení, prohlásil prezident firmy Jurij Olenin na vědecko-technologické konferenci v Moskvě. TVEL zároveň chystá změny v řízení firmy, rozšíření exportního portfolia a výrobu nových druhů paliva.

Klíčová slova: TVEL, paliva

Olenin na konferenci pořádané institutem VNIINM (Všeruský vědecko-výzkumný institut neorganických materiálů) ohlásil zvýšení investic do vývoje ze současných 1,8 miliardy rublů na 2,1 miliardy (asi 1,4 miliardy korun) v roce 2013. Vývoj by se měl podle Olenina zaměřit na zvýšení parametrů v oblasti bezpečnosti, spolehlivosti a vyšší využitelnosti paliva. TVEL se také zaměří na produkci nových druhů jaderných paliv. Již tento rok bude vyrobena první várka paliva pro Novoroněžskou jadernou elektrárnu. Koncem roku také začne produkce experimentálních palivových tyčí se směsným palivem (směs obohaceného uranu a plutonia) do rychlých reaktorů typu BN-600.
Kromě investic do vývoje chystá TVEL také změny v řízení firmy. Postupně přejde na projektové řízení jednotlivých výrobních závodů. Vedoucí projektů budou mít v budoucnu větší rozhodovací pravomoci. Zároveň TVEL vytvoří na jednotlivých závodech tak zvaná vědecká centra, která budou mít na starost další vylepšování produktů. Od těchto změn si TVEL slibuje snížení provozních nákladů a zvýšení produktivity, což se odrazí i na ceně výsledných produktů.
Ohlašovaný odchod Německa, Japonska a Švýcarska od jaderné energie je pro společnosti typu TVEL velkou výzvou. Na 80 % produkce totiž TVEL exportuje do světa. Pokud si chce udržet svůj 17% podíl na světové produkci jaderného paliva, musí podle Olenina proniknout na nové trhy a zároveň si udržet ty stávající. Vývoj nových a vylepšených druhů paliva je klíčovou cestou, jak toho dosáhnout. Zároveň TVEL chystá rozšířit svou nejadernou produkci: výrobu vzácných prvků a kovů jako je zirkon nebo lithium, výrobu vápníku, magnetů, trubek a injektážních přístrojů.

Palivová společnost TVEL je součástí Federální agentury pro atomovou energii Ruské federace (Rosatom) ve vertikálně integrované struktuře ruské jaderné energetiky. TVEL sdružuje vědecké a výrobní procesy především v oblasti produkce jaderného paliva, ale také výroby plynových odstředivek a jejich součástí. Palivová společnost TVEL byla zřízena s cílem optimalizovat strukturu řízení podniků zaměřených na jaderný palivový cyklus, zvýšit jejich produktivitu a konkurenceschopnost na globálním trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (77x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...