Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    TVEL zahajuje průmyslovou výrobu beryllia v Rusku

TVEL zahajuje průmyslovou výrobu beryllia v Rusku

Publikováno: 16.2.2015
Rubrika: Technologie, materiály

Sibiřský chemický kombinát (SCHK), který je součástí ruské palivové společnosti TVEL, koncem ledna 2015 provedl poprvé na území Ruské federace průmyslovou výrobu beryllia. Pomocí unikátní technologie, která byla vyvinuta ve spolupráci s Tomskou polytechnickou univerzitou, bylo v podniku SCHK vyrobeno prvních 100 gramů beryllia, čímž se zařadil mezi velmi omezený počet jeho výrobců.

Klíčová slova: TVEL, berillium, SCHK

Tento úspěch je základem průmyslové výroby beryllia v Rusku.  Nebude ho již nutné dovážet z USA, Číny a Kazachstánu, což jsou v současnosti jeho hlavní výrobci.

Provedeme zkušební výrobu jednoho nebo dvou kilogramů beryllia, a pokud vše půjde, jak má, připravíme výstavbu většího provozu na půdě SCHK,“ říká generální ředitel SCHK, Sergej Točilin. Vybudování nového provozu přijde na dvě miliardy rublů (přibližně 900 milionů korun) a celý proces výstavby si vyžádá kolem pěti let.

Beryllium je velmi lehký stříbřitě šedý kov, který rýpe do skla. „Jde o nesmírně tvrdý kov. Tvrdší je už jen několik kovů jako osmium, uran nebo wolfram,“ vysvětluje ředitel rozvojového programu SCHK Andrej Galata. Slitiny beryllia se používají při výrobě letadel a kosmických lodí, v elektrotechnice, při výrobě raketového paliva a v dalších průmyslových odvětvích. V jaderném průmyslu je beryllium používáno díky své unikátní propustnosti rentgenového záření při výrobě rentgenových trubic. Uplatnění nachází i při výrobě jaderného paliva a také jako ohnivzdorný materiál a tepelný izolátor, který vydrží i velmi vysoké teploty. Získávání beryllia z rudy je nesmírně komplikovaný proces, protože při zvýšených teplotách a kontaktu s kyslíkem velmi snadno oxiduje.

Pro informaci

Podle údajů americké agentury U.S. Geological Survey bylo v roce 2012 vytěženo celkem 230 tun beryllia, přičemž 200 tun bylo vyrobeno v USA, 25 v Číně a několik tun v Kazachstánu. Více než polovina světových zásob beryllia se přitom nachází v Brazílii, Ugandě a Rusku.

Palivová společnost Rosatomu TVEL je součástí vertikálně integrované struktury ruského jaderného průmyslu. TVEL zastřešuje výrobní a výzkumné činnosti související s fabrikací paliva, komplexem obohacování uranu a výrobou plynových obohacovacích centrifug. Palivová společnost TVEL byla založena s cílem optimalizace řízení podniků přední části jaderně-palivového cyklu, zvýšení efektivnosti a konkurenceschopnosti na globálních trzích. Jaderné palivo TVEL využívá každý šestý reaktor ve světě, včetně českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Všech devět českých jaderných reaktorů (šest energetických, dva výzkumné a jeden univerzitní) pracuje v současné době s palivem vyrobeným v Ruské federaci.

 

Partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (52x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (41x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...