Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    TVEL dodá nové finské elektrárně palivo za 450 milionů eur

TVEL dodá nové finské elektrárně palivo za 450 milionů eur

Publikováno: 20.1.2014
Rubrika: Jaderné, Paliva

Ruská společnost TVEL a finská společnost Fennovoima podepsaly koncem loňského roku smlouvy v hodnotě 450 milionů eur na dodávky jaderného paliva a souvisejících služeb pro plánovaný nový blok jaderné elektrárny Hanhikivi 1.

Klíčová slova: TVEL, jaderné palivo

Podle smlouvy dodá TVEL modifikované palivo typu TVS-2006 na deset let provozu včetně první zavážky reaktoru a s možností následného prodloužení dodávek. Smlouva rovněž zahrnuje řadu doprovodných služeb (projektování, licencování, školení personálu elektrárny, řízení palivového cyklu za provozu apod.).

Palivo typu TVS-2006 bylo vyvinuto v roce 2012 v rámci projektu vývoje klíčových komponent pro reaktory nového typu s pracovním názvem „AES 2006“. První blok 2. Novoroněžské jaderné elektrárny, jehož spuštění je plánováno na letošní rok, se stane první elektrárnou podle projektu „AES 2006.“ Palivové soubory pro první zavážku vyrobil Novosibiřský závod chemických koncentrátů (NZChK), jenž patří do skupiny výrobních závodů společnosti TVEL.

Finsko je jedinou západoevropskou zemí, která využívá celkem dva ruské reaktory typu VVER-440 (podobné konstrukce jako v JE Dukovany). Oba pracují na elektrárně Loviisa a byly spuštěny v letech 1977 a 1980. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii činí ve Finsku podíl jádra na energetickém mixu přes 32 %.

Koncem prosince 2013 proběhl v Helsinkách podpis balíku dohod mezi společnostmi v rámci Státní korporace ROSATOM a finskými partnery. Dohody se týkají spolupráce ve třech primárních oblastech v rámci projektu výstavby nového bloku jaderné elektrárny Hanhikivi 1 s pomocí ruských technologií.

TVS-2006

Palivo TVS-2006 je určeno primárně pro bloky typu VVER-1200. Obsahuje 534 kg paliva. Jeden soubor se skládá z 312 palivových proutků s aktivní délkou palivového sloupce 3,73 m. Střední míra obohacení U235 se pohybuje mezi 4,71 - 4,85 %.

TVEL - palivová společnost koncernu ROSATOM patří do vertikálně integrované struktury ruského jaderného průmyslu. Společnost TVEL sdružuje výrobní a vědecká aktiva ve vztahu k výrobě paliva, procesu konverze a obohacení paliva, a též závody na výrobu obohacovacích odstředivek a zařízení k nim. Jaderné palivo TVEL využívá každý šestý reaktor ve světě, včetně českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Všech devět českých reaktorů (šest komerčních, dva výzkumné a jeden školní) pracuje v současné době na ruské palivo. První smlouva na dodávku jaderného paliva do energetického reaktoru byla realizována před téměř 30 lety.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (36x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...