Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    TVEL uzavřel smlouvu v hodnotě přes 1 miliardu dolarů na dodávky pro JE Tianwan

TVEL uzavřel smlouvu v hodnotě přes 1 miliardu dolarů na dodávky pro JE Tianwan

Publikováno: 23.10.2013
Rubrika: Jaderné palivo, Tiskové zprávy

Palivová společnost TVEL podepsala v Pekingu se společnostmi JNPC (Jiangsu Nuclear Power Corporation) a CNEIC (China Nuclear Energy Industry Corporation) smlouvu na dodávky jaderného paliva a dalších komponent pro čínskou jadernou elektrárnu Tianwan. Celková hodnota dohody, která zajišťuje dodávky čerstvého paliva typu TVS-2M do roku 2025, činí více než miliardu amerických dolarů (cca 18,8 miliard korun).

Klíčová slova: TVEL, jaderné palivo, jaderná elektrárna

Na základě podepsané smlouvy dodá TVEL jaderné palivo typu TVS-2M pro základní zónu 3. a 4. energobloku Tianwanské jaderné elektrárny v Číně a šest kompletních výměn paliva pro blok č. 3.  Součástí dohody je rovněž smlouva na dodávku komponent na výrobu jaderného paliva pro všechny čtyři bloky v Yibinském palivovém závodě (v provincii Sichuan na jihu Číny). Dohoda, jejíž hodnota přesahuje částku jedné miliardy dolarů, zajišťuje dodávky čerstvého paliva do roku 2025.

Současné modifikace jaderného paliva TVS-2M (palivo 2. generace) umožňují provoz energobloků s reaktory VVER-100 v 18měsíčním palivovém cyklu (tedy výměnu třetiny paliva vždy po roce a půl provozu). Pilotní šarže šesti palivových souborů TVS-2M byla do prvního bloku JE Tianwan zavezena již v roce 2011. Na základě úspěšných provozních výsledků v reaktoru získal v září 2013 TVEL licenci pro TVS-2M od čínského regulačního úřadu NNSA. Díky plodné spolupráci ruských a čínských specialistů – a rovněž díky dobrým výsledkům z testování pilotní šarže TVS-2M – přejdou v roce 2014 bloky 1 a 2 Tianwanské jaderné elektrárny na 18měsíční palivový cyklus. Bloky 3 a 4, které jsou momentálně ve výstavbě, budou modifikovanou verzi paliva TVS-2M využívat od první zavážky paliva do aktivní zóny reaktoru.

Palivo TVS-2M má za sebou úspěšný sedmiletý provoz v ruských jaderných elektrárnách: v současnosti jej využívají všechny energobloky JE Balakovská (4 x VVER 1000) a JE Rostovská (2 x VVER 1000, třetí blok ve výstavbě), kde nahradilo předchozí typ TVS-2. Palivo TVS-2M se vyznačuje robustní konstrukcí s 13 distančními mřížkami ze zirkoniové slitiny, které brání přílišné vibraci palivových proutků, čímž zvyšují bezpečnost celého souboru. Reaktory využívající palivo TVS-2M zvýšily svůj nominální výkon na 104 % a rovněž výměna paliva při odstávkách probíhá významně rychleji.

V rámci spolupráce palivové společnosti TVEL s organizacemi JNPC a CNEIC v oblasti dodávek paliva pro výzkumný reaktor CEFR jsou v plánu pravidelné dodávky paliva od března 2014. Celková hodnota dodávek činí asi 60 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).

Charakteristika paliva TVS-2M pro VVER-1000

Geometrie  

Hexagonální

Počet   palivových proutků v souboru

312

Celková   délka souboru

4,57 m

Celková   šířka souboru

0,235 m

Délka   palivového proutku

3,988 m

Výška   palivové pelety

9-12 mm

Hustota   pelet

10,4-10,7 g/cm3

Pokrytí   paliva

Zr-1%Nb

Váha   paliva (UO2)

525 kg

Výrobce jaderného paliva, společnost  TVEL, je součástí ruského integrovaného jaderného komplexu ROSATOM. Patří do ní jak výrobní, tak i výzkumná oddělení v oblasti výroby jaderného paliva, komplexu pro rozdělování izotopů, obohacování, výroby plynových centrifug a vybavení pro ně. Palivová společnost TVEL byla zřízena jako zvláštní subjekt pro zvýšení efektivity a řízení podniků jaderného palivového cyklu, zlepšení jejich práce a konkurenceschopnosti na světovém trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (78x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...