Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Zástupci českých společností navštívili závod na výrobu jaderného paliva MSZ TVEL v Ruské federaci

Zástupci českých společností navštívili závod na výrobu jaderného paliva MSZ TVEL v Ruské federaci

Publikováno: 19.3.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné palivo

Ve dnech 11. – 13. března 2013 navštívili zástupci společností ČEZ, a.s., dukovanské a temelínské jaderné elektrárny a společnosti ALTA a.s. podnik na výrobu jaderného paliva Mashinostroitelny Zavod MSZ. Podnik je součástí společnosti JSC TVEL, která spadá do skupiny Rosatom.

Kličová slova: jaderné palivo, výroba

Mašinostrojitelnyj Závod MSZ v Elektrostalu je jedním z největších výrobců paliva pro jaderné elektrárny. Závod vyrábí palivové soubory pro ruské reaktory typu VVER-440, VVER-1000, RBMK-1000, BN-600 a rovněž palivové tablety pro zahraniční zákazníky. Na 57 reaktorech ve čtrnácti zemích světa pracuje na jaderné palivo vyrobené v MSZ. Palivové soubory se značkou Elemaš vyrábějí energii v každé osmé jaderné elektrárně. V České republice MSZ dodává palivo pro reaktory v Dukovanech a v Temelíně.
Cílem návštěvy českého zákazníka byla inspekce výroby jaderného paliva a jednání s představiteli vedení závodu MSZ. Delegace se zároveň zajímala o různé technické aspekty výrobního procesu a o záležitosti spojené s přepravou jaderného paliva do českých jaderných elektráren. V rámci návštěvy měli čeští zástupci příležitost prohlédnout si hlavní výrobní haly podniku.
S výsledky své návštěvy byli čeští specialisté spokojeni a potvrdili, že společnost MSZ je spolehlivým dodavatelem, který klade maximální důraz na kvalitu svých produktů.

Konsorcium MIR.1200 je jedním ze dvou uchazečů o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského konsorcia je společnost ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstrojexport a OAO OKB Gidropress. Obě jsou dceřinými společnostmi státního podniku Rosatom. Konsorcium MIR.1200 nabízí evoluční projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který těží ze zkušeností z více než 1300 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER. Vychází z osvědčených řešení se zvýšenou bezpečností a je unikátní kombinací nejmodernějších aktivních a pasivních kontrolních systémů, což z něj činí jeden z nejlepších reprezentantů generace III+.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (76x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (44x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...