Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    TVEL dodá palivo pro polský výzkumný jaderný reaktor

TVEL dodá palivo pro polský výzkumný jaderný reaktor

Publikováno: 15.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:27
Rubrika: Jaderné palivo

Ruská korporace TVEL podepsala kontrakt na dodávku jaderného paliva v roce 2008 pro polský výzkumný reaktor MARIA ve městě Otwock-Swierk poblíž Varšavy. V druhé polovině letošního roku tam TVEL dodá jaderné palivo obohacené na 36 procent. Palivo vyrobí Novosibiřský závod chemických koncentrátů, uvedl Rosatom.

V roce 2006 bylo z tohoto polského reaktoru do Ruska odvezeno 40 kg vysoce obohaceného uranu, který je nahrazován uranem s menším stupněm obohacení. Výměna se uskutečnila podle projektu Mezinárodní atomové agentury a podle rusko-americké dohody, která má zabránit možnosti zneužití vysoce obohaceného uranu ve výzkumných reaktorech v mnoha zemích světa pro nelegální zhotovení jaderných zbraní (Zdroj: www.rusnuclear.cz)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (78x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Reportáž z návštěvy firmy Tvel v městě Elektrostal (46x)
V době vrcholících oslav 95. vzniku založení závodu společnosti Tvel v ruském Elektrostalu jsem navštívil spolu se skupi...
Společnost TVEL vyrobila jubilejní dvoutisící palivový článekSpolečnost TVEL vyrobila jubilejní dvoutisící palivový článek (38x)
Dceřiná společnost koncernu TVEL – Mašinostrojitelnyj zavod vyrobila ve spolupráci se společností AREVA NP, svůj d...