Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Plynovod Gazela má zelenou od MŽP, fungovat by měl od roku 2011

Plynovod Gazela má zelenou od MŽP, fungovat by měl od roku 2011

Publikováno: 17.9.2008, Aktualizováno: 13.4.2009 20:58
Rubrika: Plyn

Projekt výstavby nového plynovodu Gazela v západních Čechách dostal zelenou od ministerstva životního prostředí. RWE Trangas Net obdržel souhlasné stanovisko v rámci posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Firma o tom ČTK informovala v tiskové zprávě. Výši investice společnost odhaduje na zhruba 400 milionů eur (9,6 miliardy Kč) a uvedení do provozu plánuje na rok 2011.
 

Gazela propojí dvě větve tranzitního plynovodu z Hory Svaté Kateřiny do Rozvadova na hraniční předávací stanici Waidhaus. Jako nejvhodnější varianta je doporučována výstavba v trase, která by vedla podél stávajících plynovodů, a pouze v úseku mezi Mladoticemi a Chomutovem s využitím nových pozemků. Plánovaná kapacita je zhruba 30 miliard kubíků zemního plynu; takový objem plynu odpovídá spotřebě Česka za více než tři roky.
Jako rozumnou investici hodnotí výstavbu plynovodu analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. 'Když se podíváte na mapu plynovodů vedoucích přes české území, tak spojnice zde opravdu chybí. Navíc hlavní myšlenkou je budoucí propojení celé Evropy na Severoevropský plynovod. Je to velká investice do budoucnosti, jejíž návratnost je nutné sledovat spíše v celoevropském kontextu,' dodal Procházka.


 

Ilustrační foto - plynovod

V současné době firma k projektu připravuje dokumentaci pro územní řízení. Postupně také kontaktuje majitele pozemků a žádá je o souhlas s vedením potrubí pod povrchem jejich pozemku. 'Trasa plynovodu nepovede přes žádná města či zalidněná území. Díky vysokým bezpečnostním standardům lze povrch terénu nad plynovodem opět využívat, například obdělávat zemědělskou technikou,' uvedl jednatel RWE Transgas Net Klaus Homann.
Nový plynovod umožní České republice zapojit se do přepravy zemního plynu transportovaného z Ruska severní trasou přes Baltské moře. Pro tuzemské zákazníky bude nový plynovod znamenat další rozrůznění toků zemního plynu a zvýšení bezpečnosti (zdroj: ČTK).
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (32x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (30x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...
Plovoucí elektrárna na japonský způsob (27x)
Japonsko hledá způsoby a místa kde a jak postavit elektrárny, které by neohrozilo zemětřesení ani vlny tsunami. U pobřež...