Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Z fosilních zdrojů je zemní plyn v EU na 1. místě

Z fosilních zdrojů je zemní plyn v EU na 1. místě

Publikováno: 15.7.2010
Rubrika: Plyn, Fotovoltaické, Vodní

Minulý týden JRC, výzkumné středisko Evropské komise, zveřejnilo zprávu, ve které se mimo jiné uvádí, že 24 procent nově instalovaného výkonu v Evropě náleží zemnímu plynu, čímž je na 1. místě z fosilních zdrojů. Jednoznačně se 62 procenty dominují obnovitelné zdroje, uhlí patří 8,7 procenta a 1,6 procenta nukleární energii.

Dne 5. července 2010 zveřejnilo Joint Reserch Centre zprávu "Renewable Energy Snapshots”, ve které uvádí, že 24 procent nově instalovaného výkonu v roce 2009 patřilo zemnímu plynu. „Stavba plynových elektráren nebyla dříve příliš ekonomicky výhodná. Když ale dnes vezmeme v úvahu všechny náklady na výrobu 1 MWh elektřiny v hnědouhelné elektrárně, jsou tyto celkové náklady téměř stejné jako v elektrárně na zemní plyn. Blíží se zkrátka doba plynová,“ říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie. Plynárenství je nejrychleji rostoucím odvětvím energetiky v celém světě. U nás bohužel z celkového instalovaného výkonu v České republice 18.326 MW (k 31. 12. 2009) připadalo na paroplynové elektrárny pouze 5,1 procenta. Ze zemního plynu se u nás za loňský rok vyrobilo jen 1,2 procenta elektřiny. V Evropě je dnes tento podíl již 21 procent. Nicméně s nástupem plynových elektráren se bude postupně navyšovat. Podle ČPU lze očekávat, že spotřeba zemního plynu v ČR do roku 2017 naroste ze současných 9 mld. m3 na 12 mld. m3. „Zatím se u nás téměř 55 procent elektřiny vyrábí z uhlí, a to hlavně z hnědého, což není dobrý signál pro dosažení nízkouhlíkové a nízkoemisní ekonomiky. Při výrobě tepelné energie ze zemního plynu se produkuje 1.000x méně popílku než z hnědého uhlí a 300x méně než z koksu. Přitom má zemní plyn velkou podporu veřejnosti. Z průzkumu Ipsos Tambor z listopadu 2009 vyplynulo, že 67 procent obyvatel souhlasí z ekologických důvodů s náhradou části uhlí používaného při výrobě elektřiny zemním plynem,“ dodává Petržilka. Evropská Unie loni spotřebovala 3.042 terawatthodin (TWh) elektřiny. Podle zprávy „Renewable Energy Snapshots” by měla být spotřeba za 10 let v EU asi 3.730 TWh. Zprávu vydala Evropská komise, JRC a Energetický institut.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (49x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (40x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...