Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Nová vlna ve výrobě elektřiny

Nová vlna ve výrobě elektřiny

Publikováno: 2.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:27
Rubrika: Vodní

Očekává se, že první komerční projekty na získávání energie z mořských vln na světě se stanou novými zdroji obnovitelné elektřiny pro evropské přenosové soustavy. Generátory ABB, zkonstruované na zakázku, nejen pomáhají zajistit, aby tato nová technologie byla z komerčního hlediska konkurenceschopná, ale jsou zároveň klíčovým komponentem v inovačním procesu nových technologií pro získávání energie z mořských vln, jež umožní firmám, jako jsou Enersis, ScottishPower, E-on, a dalším energetickým podnikům posilovat svůj potenciál v oblasti obnovitelných energií a snižovat emise skleníkových plynů.

Nová technologie, známá jako Pelamis Wave Energy Converter (konvertor vlnové energie Pelamis) a vyvinutá skotskou firmou Ocean Power Delivery (nyní známou jako Pelamis Wave Power), je páteřní strukturou první komerčně provozované vlnové farmy na světě, která se nachází pět kilometrů od pobřeží severního Portugalska.
Tato vlnová farma je provozována konsorciem podniků pod vedením firmy Enersis, jež je jednou z předních portugalských společností zaměřených na obnovitelné zdroje energií. Zpočátku bude tvořena třemi konvertory Pelamis o výkonu 750 kW, které budou vyrábět 2,25 megawatt (MW) ekologické elektrické energie generované pohybem mořských vln–což představuje dostatečné množství elektřiny pro 1.500 portugalských domácností.
Ve druhé fázi bude projekt rozšířen o dalších 28 konvertorů Pelamis, výrobní kapacita bude zvýšena na 22,5 MW, čímž bude zajištěno dostatečné množství energie pro 15.000 portugalských domácností a dosažena úspora 60.000 tun emisí CO2. Další projekty Pelamis plánují vlnovou farmu o výkonu 3 MW, tvořenou čtyřmi konvertorovými jednotkami pro ScottishPower, a vlnovou farmu o výkonu 5 MW, tvořenou sedmi konvertory Pelamis, pro firmy E-on a Ocean Prospect. Tyto dvě základny se budou nacházet u skotského, respektive anglického pobřeží.


 

Příslušné válce absorbují energii pohybem nahoru a dolů a ze strany na stranu, přičemž jsou přivázány zhruba 50–70 metrů pod povrchem, kde je možno využít vysokých energetických hladin.


 

Umělecké ztvárnění vlnové farmy Pelamis. Jeden konvertor vlnové energie Pelamis o výkonu 750 kW znamená úsporu 2.000 tun emisí CO2 za rok.

Průkopnická technologie
Konvertor vlnové energie Pelamis tvoří válcová konstrukce délky 150 metrů a průměru 3,5 metru (velikostně odpovídá čtyřem železničním vagonům). Skládá se ze tří kloubově spojených válců, z nichž každý obsahuje kompletní elektrohydraulický systém pro výrobu elektřiny, který je schopen vyrobit 250 kW elektrické energie. V srdci každého výrobního systému se nachází specificky uzpůsobený generátor ABB, který je speciálně navržen tak, aby splňoval náročné požadavky této aplikace.
„ABB vstoupilo do procesu, když předchozí dodavatel generátorů nemohl splnit naše potřeby,“ říká Steffi Andersonová, inženýrka elektrických systémů u Pelamis Wave Power. „ABB poskytlo prototyp generátoru při nízkých nákladech a mělo velký zájem o účast na tomto projektu,“ dodává. „Bylo velmi snadné spolupracovat s ABB a ABB bylo velmi ochotno přizpůsobit své výrobky tak, aby splňovaly naše potřeby,“ řekla k tomu Steffi Anderson.
ABB vycházelo ze svých rozsáhlých zdrojů v oblasti strojního inženýrství generátorů ve Velké Británii a Finsku, což mu umožnilo navrhnout kompaktní generátor o nižší hmotnosti a s minimálními energetickými ztrátami a únikem tepla. Konstrukční inovace zahrnují snížení velikosti rámu z 315 na 280 (jedná se o tzv. „osovou výšku“ stroje, tj. v tomto případě generátoru, danou v mm, která udává, jak má daný točivý stroj vysoko hřídel od základny) a redukci hmotnosti o pozoruhodných 15 procent, z 860 kg na 725 kg. U generátoru byl použit cenově přístupný těsnicí plášť odolný vůči vodě, který ABB již dříve vyvinulo pro aplikace v oblasti námořních motorů. Pro jednodušší připojení k rozvodnému panelu byly navrženy nové napájecí spoje.
ABB je předním světovým dodavatelem výrobků, systémů a řešení pro trh obnovitelných energií. Zhruba 15.000 turbín pro větrnou energii po celém světě je vybaveno právě generátory ABB. V rámci tohoto projektu se ABB zaměřilo na snížení nákladů za jednu kilowatthodinu vygenerované vlnové energie tím, že vylepšilo účinnost generátoru a snížilo jeho velikost a namáhání. Tím samozřejmě zvýšilo ekonomickou konkurenceschopnost energie z mořských vln.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (49x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (38x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (38x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...