Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Češi a Slovinci modernizují proslulé rakouské elektrárny

Češi a Slovinci modernizují proslulé rakouské elektrárny

Publikováno: 30.7.2018
Rubrika: Vodní

Firmy, které tvoří průmyslový pilíř nadnárodní skupiny ENERGO-PRO se sídlem v Praze, budou modernizovat známé přečerpávací elektrárny v Rakousku. Slovinská společnost Litostroj Power společně s českou firmou ČKD Blansko Engineering zajistí výměnu dvou turbín přečerpávací elektrárny Limberg I ve známém turistickém a lyžařském středisku Kaprun ve spolkové zemi Salcbursko. Elektrárna je zásobována převážně vodou z ledovce Pasterze nacházejícím se pod vrchem hory Grossglockner, která je při své nadmořské výšce 3 798 m nejvyšší horou Rakouska. Obě firmy také chystají modernizaci dvou turbín elektrárny Häusling v Tyrolsku.

„Tvůrčí přístup inženýrů z Blanska společně s tradičně vysokou kvalitou výroby vodních strojů ve slovinském Litostroji tentokrát ve výběrových řízeních ocenil také provozovatel rakouských elektráren Verbund. Zvláště v případě Häuslingu jsme nabídli unikátní řešení nových oběžných kol a prokázali, že díky nim bude ještě možné zvýšit účinnost turbín,“ řekl výkonný ředitel skupiny ENERGO-PRO Pavel Váňa.

Obě rakouské elektrárny se významně zapsaly do historie nejenom vlastní země. Elektrárna Limberg I se společně se dvěma vodními nádržemi v Kaprunu stala ikonou poválečné rekonstrukce Rakouska, ale také námětem divadelní hry Dílo nositelky Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek – vzhledem k předchozí válečné historii stavby.

Elektrárna Häusling se zase může pochlubit celosvětovým prvenstvím díky 744metrovému spádu vody z přehradního jezera Zillergründl – tedy spádu ve výši 15 petřínských rozhleden nebo dvou Eiffelových věží. Jedná se o nejvyšší spád vody na oběžné kolo Francisovy turbíny na světě.

Skupina ENERGO-PRO je předním nadnárodním provozovatelem vodních elektráren, v posledních letech se ale zaměřila také na posilování svého průmyslového pilíře. Díky výrobě v Litostroji i vývoji a komplexním inženýringovým řešením z Blanska navazuje na strojírenské tradice střední Evropy. Společnost ČKD Blansko Engineering v současné době jako generální dodavatel ve spolupráci s Litostrojem zároveň zajišťuje i rekonstrukci turbíny v přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně – nejvýkonnější české vodní elektrárně se dvěma největšími reverzními turbínami v Evropě.

Úspěch inženýrů z Blanska

Rekonstrukce dvou turbín o výkonu 180 MW v rakouském Häuslingu se bude týkat především výměny oběžných kol, která má zvýšit účinnost elektrárny o více než jeden a půl procentního bodu. Podmínkou Verbundu přitom bylo zvýšení účinnosti aspoň o 0,5 procentního bodu.

„Zaznamenali jsme hlasy skeptiků, že účinnost těchto turbín už nad požadavek Verbundu zvýšit nelze. Tým našich kolegů z ČKD Blansko Engineering pod vedením ředitele výzkumu Aleše Skotáka ale vyvinul nový profil oběžného kola, vyrobil jeho model a prokázal klientovi, že je možné zvýšit účinnost ještě výrazněji, než kdokoliv očekával,“ uvedl Jiří Kaňák, obchodní ředitel Litostroje Power, který je hlavním dodavatelem rekonstrukce. Ostatní části turbíny se přitom měnit nemusí.

První nové oběžné kolo vyrobené podle blanenského designu dodá Litostroj Power v lednu 2019.

Ve stopách Marshallova plánu

Zajímavou výzvu z technického hlediska představuje pro obě firmy ze skupiny ENERGO-PRO také zakázka pro přečerpávací elektrárnu Limberg I, která začala vyrábět energii v roce 1956. Oběžné kolo reverzní turbíny je zde totiž horizontální, nikoliv vertikální, jak je u těchto turbín-čerpadel obvyklé. Oběžné kolo a jeho hřídel jsou navíc vyrobeny dohromady z jednoho kusu monolitického výkovku – kvůli vyšší tuhosti spojení.

V případě elektrárny Limberg I jde o výměnu dvou „retro“ reverzních Francisových turbín každé o výkonu 80 MW. „Práci na takovém unikátu si v našem oboru všichni velmi považují,“ říká Jiří Kaňák.

Kaprunské vodní dílo je jedním z nejvýznamnějších projektů, který získal finance díky Marshallovu plánu – americkému programu na podporu poválečné obnovy Evropy.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Přehrada Zillergründl, na které stojí elektrárna HaüslingPřehrada Mooserboden, na níž je elektrárna Limberg

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (51x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (33x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
Elektrárna Orlík je výsledkem precizní práce Aloise Krause a tisícovek sprojektantů a stavitelů. Přivaděče se opravují poprvé po 55 letech!Elektrárna Orlík je výsledkem precizní práce Aloise Krause a tisícovek sprojektantů a stavitelů. Přivaděče se opravují poprvé po 55 letech! (29x)
V době, kdy se vodní dílo Orlík stavělo, bylo hlavním záměrem státu vybudovat elektrárnu, která by pomohla pokrýt rostou...