Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    ENERGO-PRO začne letos napouštět přehradu Karakurt, za rok chce uvést do provozu vodní elektrárnu

ENERGO-PRO začne letos napouštět přehradu Karakurt, za rok chce uvést do provozu vodní elektrárnu

Publikováno: 15.4.2019
Rubrika: Vodní

Nadnárodní provozovatel vodních elektráren ENERGO-PRO vstupuje do závěrečné fáze výstavby dvou přehradních elektráren ve východním Turecku – Karakurt a Alpaslan 2. Během příštích dvou let tak skupina s hlavním sídlem v Praze navýší instalovaný výkon svých vodních zdrojů v této zemi na zhruba pětinásobek.

ENERGO-PRO přitom zaznamenává v Turecku i další významný milník – do budované elektrárny Karakurt už dorazily dvě spirály od její dceřiná společnost Litostroj Türkiye. Dodala je jako vůbec první díly ze svého nového závodu v Ankaře, kde ENERGO-PRO začíná s výrobou turbín i generátorů. „Díky našim projektům v Turecku posilujeme jak náš tradiční byznys, kterým je výroba elektřiny z vodních zdrojů, tak průmyslový pilíř skupiny, který budujeme v posledních letech,“ uvedl výkonný ředitel skupiny Pavel Váňa.

„Na zakázce pro Karakurt se podílí i další významná firma z naší průmyslové části – česká společnost Litostroj Engineering (dříve ČKD Blansko Engineering), která zajistila jak vývoj, tak kompletní hydraulické testy Francisových turbín,“ dodal Pavel Váňa. ENERGO-PRO provozuje vodní elektrárny také v Gruzii, Bulharsku i Česku a vyrábí vodní stroje ve Slovinsku.

Napouštění ještě letos

Do tureckého Karakurtu tak již dorazily díly pro dvě větší Francisovy turbíny, obě s instalovaným výkonem 44 megawattů, spirály se v těchto dnech začnou zabetonovávat. Třetí, menší Francisova turbína bude mít výkon 11,5 MW, celkově se tak elektrárna Karakurt přiblíží k hranici 100 MW. Napouštění přehradní nádrže má začít ještě letos ke konci roku a do příštího dubna by elektrárna jako první ze dvou budovaných zdrojů měla být připojena do sítě.

Přehradní sypaná hráz v Karakurtu bude vysoká 137 metrů, stavitelé již vyasfaltovali její jádro do výšky více než 30 metrů. „Postup prací včetně navážení hráze je zcela v souladu s časovým harmonogramem, navíc se nám v rámci celého projektu daří dosáhnout finanční úspory, která se může vyšplhat až na 25 milionů dolarů,“ upozorňuje Pavel Váňa.

Celkové předpokládané náklady projektu se nyní pohybují na úrovni 220 milionů dolarů, v přepočtu přibližně pěti miliard korun. Elektrárna je v současné době hotova ze dvou třetin.

Největší soukromá přehrada

Ještě daleko větší instalovaný výkon dodá do portfolia ENERGO-PRO druhá budovaná přehradní elektrárna Alpaslan 2 – dvě velké a dvě menší Francisovy turbíny dosáhnou celkově na úroveň 280 MW. Jde o největší projekt přehrady ve vlastnictví tureckého soukromého sektoru s celkově devátou největší vodní plochou – prvních osm přehradních nádrží vlastní turecký stát. Spuštění Alpaslanu 2 do komerčního provozu se chystá k srpnu příštího roku, v současné době je elektrárna hotova z více než 50 procent.  Přehradní hráz v Alpaslanu 2 bude vysoká 103 metry a i zde se používá technologie sypané hráze s asfaltovým jádrem.

Hodnota celého projektu, který zahrnuje i veškerou infrastrukturu včetně nových silnic a přenosových elektrických sítí, přesáhne 500 milionů dolarů – více než 11 miliard korun.

Rozvoj turecké energetiky

Turecká energetika má navzdory loňským hospodářským problémům země nastartováno k dalšímu výraznému rozvoji. Země hodlá omezovat závislost na dovozu energií ze zahraničí. Obnovitelné zdroje včetně vodních elektráren se přitom těší vzhledem k očekávané silné poptávce po energii významné státní podpoře – Turecko zaručuje garantované výkupní ceny v amerických dolarech, což investorům přináší nezbytnou jistotu a zajištění vůči měnovým výkyvům.

„Domácí trh v Turecku nadále silně roste. Velmi konkurenceschopný a dynamický je turecký privátní sektor, země se může pochlubit také celkově rozvinutou infrastrukturou nejen v dopravě a telekomunikacích, ale i v energetice,“ zdůrazňuje Pavel Váňa. Turecká centrální banka loni v září zvýšila úrokové sazby ze 17,75 % na 24 %, čímž uklidnila finanční trhy.

 

Přehrada a vodní elektrárna Karakurt

Přehrada a vodní elektrárna Alpaslan 2

Lokalita

provincie Kars

provincie Muş

Řeka

Aras (povodí řeky Aras)

Murat (povodí řeky Eufrat)

Platnost licence

2060

2059

Oblast povodí

7 505 km2

17 505 km2

Instalovaný výkon

99,5 MW

280 MW

Roční výroba

340 GWh

853 GWh

Čistý spád

130 m

95 m

Přehrada

14 km2

55 km2

Typ přehrady

sypaná hráz s asfaltovým jádrem

sypaná hráz s asfaltovým jádrem

Výška přehrady

137 m

103 m

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
výstavba nové Spilway na přehradě Alpaslan 2výstavba asfaltového jádra hráze - Karakurtbudova nové vodní elektrárny Karakurtspirála v nové budově vodní elektrárny Karakurt

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (40x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
Češi a Slovinci dodají vodní turbíny do Íránu (28x)
Projekt nové íránské vodní elektrárny Khoda Afarin otevřel brány do Persie také českým inženýrům. Česká skupina ENERGO-P...