Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále

Publikováno: 13.7.2018
Rubrika: Zajímavosti, Vodní

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou zajímavostí. Slovinská společnost Litostroj Power ze skupiny ENERGO-PRO v současné době svařuje nové oběžné kolo jedné ze dvou Francisových turbín známé elektrárny. Oběžné kolo bude ze tří výkovků, svařované uprostřed a jeho celková hmotnost dosáhne téměř 40 tun.

Výrobou nového oběžného kola vstupuje do závěrečné fáze rekonstrukce celého soustrojí TG2 (druhá turbína a generátor). Jeho převoz ze slovinské Lublaně do Dlouhých strání se chystá ke konci letošního léta a bude trvat tři dny. Půjde o speciální nadrozměrný transport, jednotliví dopravci v současné době přicházejí s návrhy, jak oběžné kolo uložit na dopravní prostředek. Nové oběžné kolo bude mít devět lopatek, na rozdíl od dosavadního sedmilopatkového.

Generálním dodavatelem opravy a modernizace soustrojí TG2 je společnost ČKD Blansko Engineering. Právě firma z Blanska také vypracovala kompletní nový hydraulický návrh s modelovým měřením ve vlastní hydraulické laboratoři. „Parametry nového oběžného kola jsou špičkové i v globálním srovnání, a to z hlediska jako čerpadlového, tak turbínového provozu,“ řekl předseda představenstva ČKD Blansko Engineering Petr Tesař.

ČKD Blansko Engineering je stejně jako Litostroj Power, který nyní zajišťuje samotnou výrobu nového oběžného kola s hrotem, součástí nadnárodní energetické skupiny ENERGO-PRO se sídlem v Praze. Tento tradiční provozovatel vodních elektráren v posledních letech posiluje svůj průmyslový pilíř, který navazuje na strojírenské tradice střední Evropy. „Projekt v Dlouhých stráních realizujeme pro našeho strategického zákazníka, společnost ČEZ, která je provozovatelem této elektrárny. Věřím, že ji opětovně přesvědčíme o našich schopnostech,“ uvedl Petr Tesař.

Blanenská inženýrská společnost už v roce 2012 dokončila v elektrárně Dlouhé stráně také generální opravu a modernizaci soustrojí TG1 (první turbína a generátor).

Na projektu rekonstrukce TG2 se podílejí také další subdodavatelé z řad českých firem. Odlitky oběžného kola kupříkladu vyrobila společnost Pilsen Steel, poté zamířily k finální výrobě do Slovinska. Celková hodnota zakázky dosahuje 145 milionů korun.

Na výměnu oběžného kola, včetně generální opravy hlavních dílů rozváděcího mechanismu, má ČKD Blansko Engineering relativně málo času – uskutečňuje se do letošního května. Petr Tesař nicméně upozorňuje, že i díky zkušenostem z předchozí rekonstrukce soustrojí TG1 firma dokáže takové úkoly zvládat.

Základní parametry nového oběžného kola soustrojí TG2 jsou následující:

  • Průměr: 4560 mm
  • Výška: 1680 mm
  • Celková hmotnost: 39 745 kg

Elektrárna Dlouhé stráně a její rekordy

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně se vyznačuje třemi prvenstvími – fungují tam dvě největší reverzní turbíny v Evropě s výkonem 325 MW, jde o vodní elektrárnu s největším instalovaným výkonem v Česku – 650 MW a zároveň o elektrárnu s největším spádem v Česku – 510,7 metru.

Dlouhé stráně patří také k největším turistickým atrakcím v zemi. Horní nádrž v nadmořské výšce 1350 metrů nad mořem, která je na dohled od nejvyššího vrcholu Jeseníků Pradědu, získala přezdívku magické oko. Několikrát zvítězila v anketách o největší „div“ či stavbu celé České republiky nebo Olomouckého kraje.

Od roku 2010 je horní nádrž přístupná šestisedačkovou lanovkou z blízkého lyžařského areálu Kouty. Horní nádrž elektrárny se nachází na vrcholu hory Dlouhé stráně, dolní nádrž na říčce Divoká Desná. Samotná elektrárna se dvěma Francisovými turbínami byla z ekologických důvodů vybudována v kaverně v podzemí. Kaverna je s horní nádrží propojena dvěma přivaděči, s dolní nádrží dvěma tunely.

Historie elektrárny

Někdejší České energetické závody zahájily stavbu elektrárny v horském masivu Mravenečník v roce 1978, její projekt se ale několikrát změnil. Výstavbu v osmdesátých letech pozdržel také nedostatek deviz na nákup zařízení na Západě. Zásadní verdikt o dokončení stavby padl na začátku roku 1989. Do ostrého provozu byla elektrárna uvedena v roce 1996.

Za „otce“ elektrárny je považován Miroslav Kopřiva, který se věnoval už projektové přípravě díla v Českých energetických závodech. Později byl hlavním inženýrem a ředitelem výstavby.

„Lidstvo energii z vodních elektráren potřebuje a tato vždy zůstane jednou z nejčistších energií,“ uvedl Kopřiva v rozhovoru se čtenáři serveru iDnes poté, co v roce 2005 vybrali přečerpávací elektrárnu za největší div Česka.

Turbíny v současnosti přecházejí mezi čerpadlovým a turbínovým režimem i několikrát denně, význam elektrárny jako „stabilizátora“ přenosové sítě stoupá s rozvojem těch obnovitelných zdrojů, které jsou závislé na přízni počasí, od konce minulého desetiletí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Obr. 1 – Výroba nového oběžného kolaObr. 2 – Podílela se na něm řada českých firem v čele s ČKD Blansko EnginneeringObr. 3 – Provozovatelem Dlouhých strání je ČEZObr. 4 – Detail výroby

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (349x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (58x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (55x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...