Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Plyn bude levější, elektřina dražší

Plyn bude levější, elektřina dražší

Publikováno: 16.9.2009, Aktualizováno: 17.9.2009 08:21
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Plyn

Cenám plynu a energie pro velkoodběratele i domácnosti byl věnován seminář se uskutečnil v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu. Pořádala jej Asociace energetických manažerů.

V posledních měsících letošního roku se zvýšily ceny plynu v domácnostech zhruba o deset procent. „V současné době, kdy ceny ropy klesají, se tento trend promítne i do importní ceny plynu. Bude to mít vliv, s jistým časovým zpožděním, na ceny plynu pro konečné spotřebitele v České republice. Očekáváme, že v prvním, nejpozději ve druhém čtvrtletí příštího roku, by mělo dojít k určitému zlevnění tohoto média,“ uvedl Jiří Gavor, analytik ENA, s.r.o.

Poněkud složitější situace nastala u vývoje cen elektřiny pro konečného odběratele, což je ovlivňována více faktory. „Vzhledem k tomu, že Česko je výrazně exportní oblastí, poměrně dlouho si udržovalo ceny energie nižší než tomu bylo v okolních státech, zejména v Německu, které je cenotvorné. Nicméně tento pozitivní efekt se již vytratil, neboť tak jak se snižují přebytky elektřiny v Česku, tak došlo k propojení cen na velkoobchodním trhu u nás a v Německu. V následujících letech se nedá očekávat, že by se tato situace změnila,“ řekl Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Podle něho to znamená, že pokud nastane negativní vývoj cen v Evropě, situace se odrazí i v České republice. Je potřeba si uvědomit, že cena elektřiny obchodované na velkoobchodním trhu tvoří pouze asi polovinu konečné ceny elektřiny pro spotřebitele. Druhá část této hodnoty je regulovaná a poslední tři roky sloužila k tomu, aby byla utlumena celková cena. Jestliže ceny elektřiny rostly za poslední tři až čtyři roky o dvacet procent, tak pro konečného zákazníka se to projevilo pouze asi deseti procenty. Bohužel, i tento trend pomalu končí, protože je třeba obnovovat sítě. Tedy proto lze předpokládat, že konečná cena bude vyšší.

V současnosti se prodává MWh na velkoobchodním trhu za více než 75 euro. „Domnívám se, že v následujících letech nebude tato cena překročena, spíše by mnělo dojít k jejímu poklesu. Problémem však je, že pro konečného zákazníka jsou ceny v letošním roce odrazem cen velkoobchodních z doby před dvěma lety, kontrakty na rok se uzavírají dopředu. Dá se tedy očekávat stabilní růst cen elektřiny pro konečného zákazníka v rozsahu kolem deseti procent ročně po dobu dalších dvou či tří let. Není reálné předpokládat, že by mohlo dojít na úrovni malého zákazníka k poklesu cen elektřiny,“ doplnil Šolc.


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Živě z MSV: Nakládání se sypkými materiály v těžkém průmyslu se specialistou firmy Labimex (613x)
O problematice sypkých materiálů v těžkém průmyslu jsme si v rámci MSV v Brně povídali s Janem Skřivánkem ze společnosti...
Firma UnionOcel slavila 15 let na českém trhuFirma UnionOcel slavila 15 let na českém trhu (68x)
Patnáct let na českém trhu oslavila společnost UnionOcel s.r.o. ve velkém stylu. Do areálu servisního a skladovacího cen...
„Nároky na jadernou energetiku jsou extrémní. Mnohdy ani jedna velká bedna dokumentace nestačí,“„Nároky na jadernou energetiku jsou extrémní. Mnohdy ani jedna velká bedna dokumentace nestačí,“ (65x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Roman Baláž, obchodní ředitel MSA, a.s. Dolní Benešov. Pane řediteli, co do...