Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Plyn bude levější, elektřina dražší

Plyn bude levější, elektřina dražší

Publikováno: 16.9.2009, Aktualizováno: 17.9.2009 08:21
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Plyn

Cenám plynu a energie pro velkoodběratele i domácnosti byl věnován seminář se uskutečnil v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu. Pořádala jej Asociace energetických manažerů.

V posledních měsících letošního roku se zvýšily ceny plynu v domácnostech zhruba o deset procent. „V současné době, kdy ceny ropy klesají, se tento trend promítne i do importní ceny plynu. Bude to mít vliv, s jistým časovým zpožděním, na ceny plynu pro konečné spotřebitele v České republice. Očekáváme, že v prvním, nejpozději ve druhém čtvrtletí příštího roku, by mělo dojít k určitému zlevnění tohoto média,“ uvedl Jiří Gavor, analytik ENA, s.r.o.

Poněkud složitější situace nastala u vývoje cen elektřiny pro konečného odběratele, což je ovlivňována více faktory. „Vzhledem k tomu, že Česko je výrazně exportní oblastí, poměrně dlouho si udržovalo ceny energie nižší než tomu bylo v okolních státech, zejména v Německu, které je cenotvorné. Nicméně tento pozitivní efekt se již vytratil, neboť tak jak se snižují přebytky elektřiny v Česku, tak došlo k propojení cen na velkoobchodním trhu u nás a v Německu. V následujících letech se nedá očekávat, že by se tato situace změnila,“ řekl Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Podle něho to znamená, že pokud nastane negativní vývoj cen v Evropě, situace se odrazí i v České republice. Je potřeba si uvědomit, že cena elektřiny obchodované na velkoobchodním trhu tvoří pouze asi polovinu konečné ceny elektřiny pro spotřebitele. Druhá část této hodnoty je regulovaná a poslední tři roky sloužila k tomu, aby byla utlumena celková cena. Jestliže ceny elektřiny rostly za poslední tři až čtyři roky o dvacet procent, tak pro konečného zákazníka se to projevilo pouze asi deseti procenty. Bohužel, i tento trend pomalu končí, protože je třeba obnovovat sítě. Tedy proto lze předpokládat, že konečná cena bude vyšší.

V současnosti se prodává MWh na velkoobchodním trhu za více než 75 euro. „Domnívám se, že v následujících letech nebude tato cena překročena, spíše by mnělo dojít k jejímu poklesu. Problémem však je, že pro konečného zákazníka jsou ceny v letošním roce odrazem cen velkoobchodních z doby před dvěma lety, kontrakty na rok se uzavírají dopředu. Dá se tedy očekávat stabilní růst cen elektřiny pro konečného zákazníka v rozsahu kolem deseti procent ročně po dobu dalších dvou či tří let. Není reálné předpokládat, že by mohlo dojít na úrovni malého zákazníka k poklesu cen elektřiny,“ doplnil Šolc.


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...