Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Odstartoval tendr na výstavbu a montáž plynovodu Gazela

Odstartoval tendr na výstavbu a montáž plynovodu Gazela

Publikováno: 16.12.2010
Rubrika: Plyn, Plynárenství

Praha 15. prosince (ČTK) - Společnost Net4Gas spustila tendr na výstavbu a montáž plynovodu Gazela, který napojí Českou republiku na plynovod Nord Stream. Hodnota zakázky je zhruba 85 milionů eur, tedy více než 2,1 miliardy korun. Posledním termínem pro dodání nabídek je 7. února příštího roku. Informoval o tom server Ekonom.cz.

Hlavní úsek od předávací stanice bude měřit zhruba 120 kilometrů. Výstavba by měla začít v září příštího roku a hotový plynovod by měl vítěz tendru odevzdat přesně o rok později. "Tendr jsme rozdělili do dvou částí. Na dodávky montáže jeho severní a jižní části," řekl serveru mluvčí společnosti Net4Gas Milan Řepka. Šanci na získání zakázky podle serveru mají především velké stavební firmy jako Skanska, Metrostav nebo Eurovia. Zájem o účast v tendru z nich zatím oficiálně potvrdila jen Skanska. Nejlukrativnější část, dodávky ocelového potrubí za celkem 102,46 milionu eur, tedy více než 2,5 miliardy korun, už loni v březnu získaly turecká společnost Noksel Celik Boru Sanayi spolu s italskou firmou Ilva. Další tendry, například na dodávky speciálních ventilů, kohoutů či dalšího potrubí, jsou ještě v běhu. Do provozu má být plynovod Gazela uveden na podzim roku 2012. Celkové náklady na je ho výstavbu přesáhnou deset miliard korun. Plynovod povede z Brandova k hraniční předávací stanici Rozvadov/Waidhaus. Zde se propojí na soustavu Megal, kterou se plyn přepravuje přes jižní Německo do Francie.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (41x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (38x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (35x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...