Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Severní část plynovodu Gazela postaví ruský Strojtransgaz

Severní část plynovodu Gazela postaví ruský Strojtransgaz

Publikováno: 8.1.2011, Aktualizováno: 11.1.2011 08:12
Rubrika: Plynárenství

Praha 29. prosince (ČTK) - Severní část plynovodu Gazela, který v příštích dvou letech vyroste na území severních a západních Čech, postaví ruský Strojtransgaz, jehož vlastníkem je plynárenský gigant Gazprom. V soutěži ho vybral investor plynovodu, společnost Net4Gas ze skupiny RWE. O zakázku v hodnotě téměř 1,6 miliardy korun soupeřili čtyři zájemci. Napsaly to dnešní Lidové noviny.
Soutěž o stavební práce je rozdělena na tři části. Ta severní zahrnuje také novou hraniční předávací stanici v krušnohorském Brandově. Každá z dalších dvou etap výstavby, střední a západní, představuje kontrakt v hodnotě přes miliardu korun. Termín pro podání nabídek je stanoven na počátek února.

"Jedná se o první projekt Strojtransgazu na území České republiky. Společnost má dlouhodobé zkušenosti z evropského trhu. Od roku 1994 zrealizovala plynárenské projekty v Řecku, Finsku a Rumunsku," uvedl Strojtransgaz. Net4Gas v rámci budování Gazely zatím rozhodl o vítězi jedenácti soutěží v celkovém objemu 186 milionů eur (zhruba 4,7 miliardy Kč). Nyní běží tendry na dalších pět zakázek za téměř 2,4 miliardy korun, napsal deník. V dosavadních soutěžích se největší úlovek podařil turecké společnosti Noksel Celik Boru Sanayi, která pro Gazelu dodá ocelové potrubí v délce přes 136 kilometrů za 2,2 miliardy korun. Další část potrubí v hodnotě zhruba 370 milionů korun vyrobí italská Ilva.
Menší zakázky v řádu desítek milionů korun získaly německé společnosti ThyssenKrupp, Franz Schuck a Piping Service Steuer, stejně jako belgický podnik Elster a rakouské HEAT wärmetechnische Anlagen. Z českých společností dosud uspěla jen MSA, tradiční výrobce průmyslových armatur z Dolního Benešova v Moravskoslezském kraji. MSA pro Gazelu vyrobí regulační kohouty v hodnotě necelých 80 milionů korun.
Plynovod Gazela napojí Českou republiku na plynovod Nord Stream, jeho základní kámen byl položen v polovině října. Celkové náklady na výstavbu jeho 166 kilometrů mají být zhruba 9,8 miliardy korun, termín dokončení je odhadován na září 2012. Česká republika si díky novému plynovodu udrží pozici tranzitní země pro ruský plyn směřující do Německa.
Net4Gas dosud nezískal souhlas od všech vlastníků pozemků na zvolené trase plynovodu. Investor bude moci požádat o udělení stavebního povolení až po dořešení vztahů se všemi majiteli pozemků.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (34x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (32x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (30x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...