Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Plynová krize je pro všechny velkou zkušeností a ponaučením

Plynová krize je pro všechny velkou zkušeností a ponaučením

Publikováno: 9.3.2009, Aktualizováno: 12.7.2022 13:31
Rubrika: Plyn

Především o uplynulé plynové krizi, důvodech vzniku a otázkách: Co dál?“ se hovořilo 25. února 2009 ve Vzdělávacím a informačním centru FLORET, kde firma Vemex pořádala seminář nazvaný Zabezpečení dodávek zemního plynu.

O krizi tranzitního vztahu pohovořil Ing. Hugo Kysilka, viceprezident pro marketing VEMEX s.r.o. Ve své přednášce se zaměřil například na mezery v infrastruktuře a chybějící vazby v rámci Evropy a snažil se rozebrat tranzitní krizi. O pozici obchodníka při krizi v zásobování plynem hovořil Ing. Pavel Martínek, obchodní ředitel VEMEX s.r.o. Zajímavá byla přednáška Ing. Jaroslava Steinbauera z Ministerstva průmyslu a obchodu ČT, který se zaměřil na problematiku zemního plynu v energetickém mixu ČR a na jeho zdroje. V rámci své přednášky se zmínil o primárních energetických zdrojích u nás a jejich spotřebě, dále o výhledové skladbě struktury primárních energetických zdrojů (návrh SEK prosinec 2008), o spotřebě zemního plynu v ČR, dovozu zemního plynu, o trasách přepravních plynovodů v Evropě. Zmínil se i o plánované trase plynovodu Nabucco, řešení krize v dodávkách plynu a o podzemních zásobnících plynu a jejich umístění.
Krize s plynem, příčiny a důsledky dominovaly ve vystoupení Vladimíra Štěpána z firmy ENA, s.r.o. Posluchači se mohli dovědět i jeho pohled na bezpečnost dodávek plynu v ČR, prognózu vývoje cen energií v roce 2009, vlivu ekonomické krize na ceny za plyn a podobně. O řešení dodavatelských vztahů společností VEMEX s.r.o. hovořil Ing. Jaroslav Horych, 1. Viceprezident pro národní prodej. Ten se zaměřil na problematiku zajištění plynu v době krize, reakcích trhu na krizi a její dlouhodobý dopad. Připomněl i změny v organizaci trhu plynem a nastínil další vývoj prodeje plynu. I další přednášející, tentokrát z České rafinérské, se zaměřili na krizi v dodávkách zemního plynu. Podle nich jde o zcela novou zkušenost, popsali reakci společnost Česká rafinérská a ponaučení, které jim situace přinesla.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (35x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Plovoucí elektrárna na japonský způsob (32x)
Japonsko hledá způsoby a místa kde a jak postavit elektrárny, které by neohrozilo zemětřesení ani vlny tsunami. U pobřež...
Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (30x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...