Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Plynové    Gazprom má zájem o expanzi v Íránu

Gazprom má zájem o expanzi v Íránu

Publikováno: 14.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:18
Rubrika: Plynové

Moskva - Generální ředitel ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller o víkendu zkoumal podnikatelské příležitosti v Iránu poté, co francouzská ropná skupina Total zmrazila investice do plynárenských aktivit v této zemi. Miller rovněž jednal s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem o posílení spolupráce zemí vyvážejících plyn.

Total minulý týden uvedl, že přestává mít kvůli politickým rizikům zájem o investice do plánovaného projektu těžby a zpracování zemního plynu v Íránu. Írán tak ztrácí poslední západní energetickou skupinu, která plánovala významné investice do rozvoje jeho obřích plynových zásob. Prohlášení Totalu je vítězstvím Washingtonu, který proti Íránu stupňuje obchodní a finanční sankce a snaží se jej izolovat. Spojené státy a Izrael v poslední době nevyloučily vojenskou akci proti Íránu, pokud bude Teherán pokračovat v obohacování uranu, a tím v předpokládané přípravě výroby jaderných zbraní.


 

Gazprom - logo ruského monopolního vývozce plynu.

Rusko je díky Gazpromu největším producentem zemního plynu na světě. Spolu s Íránem, Katarem, Venezuelou, Alžírskem a Nigérií pořádá každoročně fórum o zemním plynu, jehož sedmý ročník se bude letos v říjnu konat v Moskvě.
Miller a Ahmadínežád podle Gazpromu jednali o potřebě dalšího rozvoje tohoto fóra 'jako permanentně působící mezinárodní organizace'. Někteří pozorovatelé již nyní toto fórum popisují jako plynárenskou verzi ropného kartelu OPEC. Rusko ale označení kartel odmítá a popírá, že fórum by mělo kontrolovat dodávky a ceny plynu.
Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Česká republika kryje dovozem z Ruska více než 80 procent spotřeby plynu (zdroj: ČTK).

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Gazprom má zájem o expanzi v Íránu (35x)
Moskva - Generální ředitel ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller o víkendu zkoumal podnikatelské příležito...
Dodávky plynu z Ruska do Evropy rostou. Za první pololetí o 15 %. (34x)
Podle předběžných dat vzrostly dodávky plynu Gazpromu na evropský trh (mimo státy bývalého Sovětského Svazu a včetně Tur...
Obrázek nenalazen ...Obě paroplynové turbíny již vyrobily první dodávky elektrické energie do sítě (33x)
Do další fáze pokročila po prvním zkušebním zapálení obou paroplynových turbín výstavba paroplynového cyklu Skupiny ČEZ ...