Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Plynové    Gazprom má zájem o expanzi v Íránu

Gazprom má zájem o expanzi v Íránu

Publikováno: 14.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:18
Rubrika: Plynové

Moskva - Generální ředitel ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller o víkendu zkoumal podnikatelské příležitosti v Iránu poté, co francouzská ropná skupina Total zmrazila investice do plynárenských aktivit v této zemi. Miller rovněž jednal s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem o posílení spolupráce zemí vyvážejících plyn.

Total minulý týden uvedl, že přestává mít kvůli politickým rizikům zájem o investice do plánovaného projektu těžby a zpracování zemního plynu v Íránu. Írán tak ztrácí poslední západní energetickou skupinu, která plánovala významné investice do rozvoje jeho obřích plynových zásob. Prohlášení Totalu je vítězstvím Washingtonu, který proti Íránu stupňuje obchodní a finanční sankce a snaží se jej izolovat. Spojené státy a Izrael v poslední době nevyloučily vojenskou akci proti Íránu, pokud bude Teherán pokračovat v obohacování uranu, a tím v předpokládané přípravě výroby jaderných zbraní.


 

Gazprom - logo ruského monopolního vývozce plynu.

Rusko je díky Gazpromu největším producentem zemního plynu na světě. Spolu s Íránem, Katarem, Venezuelou, Alžírskem a Nigérií pořádá každoročně fórum o zemním plynu, jehož sedmý ročník se bude letos v říjnu konat v Moskvě.
Miller a Ahmadínežád podle Gazpromu jednali o potřebě dalšího rozvoje tohoto fóra 'jako permanentně působící mezinárodní organizace'. Někteří pozorovatelé již nyní toto fórum popisují jako plynárenskou verzi ropného kartelu OPEC. Rusko ale označení kartel odmítá a popírá, že fórum by mělo kontrolovat dodávky a ceny plynu.
Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Česká republika kryje dovozem z Ruska více než 80 procent spotřeby plynu (zdroj: ČTK).

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (40x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...
Plynová turbina, generátor a ASŘTP pro PPC v Elektrárně Počerady (32x)
Obchodní balíček OB01 pro Elektrárnu Počerady je prvním projektem firmy Siemens - Sektor Energy v České republice s využ...
Dodávky plynu z Ruska do Evropy rostou. Za první pololetí o 15 %. (30x)
Podle předběžných dat vzrostly dodávky plynu Gazpromu na evropský trh (mimo státy bývalého Sovětského Svazu a včetně Tur...