Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Spotřeba zemního plynu v Česku dramaticky roste

Spotřeba zemního plynu v Česku dramaticky roste

Publikováno: 6.7.2010
Rubrika: Plyn

Tak jako došlo v dubnu v Česku k o polovinu vyššímu nárůstu spotřeby zemního plynu, k vysokému nárůstu došlo i v květnu. V meziročním srovnání narostla spotřeba zemního plynu v květnu o téměř 35 procent. Podle informací Energetického regulačního úřadu byl v dubnu nárůst 49 procent. Vyšší spotřeba je i z důvodu nižší průměrné květnové teploty, která byla oproti roku 2009 letos o 1,7 stupně Celsia nižší.

Průměrná teplota v loňském květnu byla 13,6 stupně Celsia, letos jen 11,7 stupně. „Zatímco v prvním kvartále letošního roku byly nárůsty spotřeby jen v desetinách procent, v březnu a dubnu se spotřeba opravdu významně zvýšila dokonce o několik desítek procent,“ říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie. „Průmyslová produkce se mezi roky 2008 a 2009 propadla o 13,4 procenta a tržby z průmyslové činnosti se v běžných cenách snížily o 15,1 procenta. Jenoznačně dochází k hospodářskému oživení, průmyslová produkce meziročně vzrostla v březnu 2010 o 8 procent, v dubnu už o téměř 11 procent,“ dodává.

Nejvíc navýšila spotřebu zemního plynu průmyslová výroba, zejména výroba v automobilovém průmyslu, kovovýroba, hutní zpracování kovů a slévárenství. „Existují tu ovšem dva protichůdné trendy, oživení průmyslové výroby a racionalizace spotřeby ve všech sektorech odběru. Vzhledem ke státem podporovaným zateplovacím programům i stále účinnějším plynovým spotřebičům se proto roční spotřeba zemního plynu u nás během posledních let ustálila na hodnotě mezi 8 a 9 mld. m3. To se z dlouhodobého hlediska v nejbližší době nezmění. Ovšem s příchodem plynových elektráren se do 2 až 3 let spotřeba zemního plynu určitě v ČR výrazně zvýší. Také očekáváme i mírný nárůst z řad maloodběratelů, především vzhledem ke skvělým ekologickým vlastnostem plynu. Víme například z dotazníkového šetření MŽP, že téměř 60 % měst a obcí už dnes preferuje ve vytápění zemní plyn,“ říká Oldřich Petržilka.
 

Tabulka:

                mil. m3   GWh         meziroční nárůst
duben    620,6      6.581,2    48,6 %
květen    471,6      5.002,2    34,5 %

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (37x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Plovoucí elektrárna na japonský způsob (33x)
Japonsko hledá způsoby a místa kde a jak postavit elektrárny, které by neohrozilo zemětřesení ani vlny tsunami. U pobřež...
Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (32x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...