Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Česku "Fukušima" nehrozí, rozdíl mezi reaktory typu BWR (Fukušima) a PWR (Temelín, Dukovany)

Česku "Fukušima" nehrozí, rozdíl mezi reaktory typu BWR (Fukušima) a PWR (Temelín, Dukovany)

Publikováno: 15.3.2011, Aktualizováno: 16.3.2011 11:52
Rubrika: Jaderné

Problematické reaktory ve Fukušimě jsou reaktory varné (Boiling Water Reactor), v ČR jsou tlakovodní reaktory (PWR). Reaktory BWR mají sekundární okruh sloučený s primárním , tj, nemají parogenerátory. Jsou tedy technologicky jednodušší. V takovéto situaci jsou tedy zranitelnější. I hermetická obálka u BWR má menší objem a není dimenzována na odpaření celého objemu chladiva.

Schéma reaktoru typu BWR

Schéma reaktoru typu PWR

  • Porucha v sekundární části u reaktorů PWR ponechává primární okruh celistvý. U tlakovodních reaktorů je výhodou, je-li primární okruh s velkým objemem vody. Obálky tlakovodních reaktorů jsou rovněž větší a není potřebné jejich objem odpouštět, zvláště, mají-li pasivní odvod tepla
  • V Japonsku lze težko nalézt místo, které by nebylo seizmicky aktivni. U nás jsou obě lokality (Dukovany i Temelín) seizmicky klidné. Vzdor tomu jsou elektrárny stavěny sezmicky odolné I současné běžící bloky byly postaveny odolné proti určitým otřesům, které v lokalitách podle geologů nepřichází do úvahy
  • Standardní projektová zemětřesení s opakovatelností 1x za 1.000 let je PGA = 0,06g a maximální výpočetní zemětřesení s opakovatelností 1x za 10.000 let je PGA = 0,125g. Pro ETE 3,4 se (vzdor klidnému podloží) požaduje zákazníkem pro bezpečnostně významné objekty a zařízení PGA = 0,15g, takže tlumení bude mírně posíleno. Pro informaci: podle stupnice MSK-64 odpovídá PGA = 0,06g sedmému stupni.
  • Problémy na elektrárně Fukušima způsobilo extrémně silné zemětřesení a následné vlny tsunami. V našich podmínkách je vyloučeno obojí. Dukovany i Temelín stojí na pahorku a ani mnohatisíciletá voda nemůže dosáhnout ke stavbě.
  • Informace hovoří o problémech s naběhnutím a výpadkem rezervních dieselgenerátorů, protože byly zality mořskou vodou. Pokud by elektrárna měla systém pasivního odvodu tepla (SPOT), jakou je vybaven například MIR.1200 nebo AP-1000, dieselgenerátory nejsou z hlediska dlouhodobého odvodu zbytkového tepla potřebné. Jiné typy projektů, které systém pasivního odvodu tepla nemají, by na napájení z rezervních dieselgenerátorů byly rovněž závislé.
  • Vzdor tomu, že v evropských podmínkách ani tsunami, ani zemětřesení tohoto rozsahu nepřichází do úvahy, jde o významný impuls k opětovnému zamyšlení, zda máme v Evropě pokryty všechny ostatní podmínky bezpečného provozu. Volání občanů některých zemí po prověrkách stavu evropských jaderných elektráren a kvality jejich obsluh by nebylo moudré přehlížet.
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (38x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...