Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Po Fukušimě zdražila elektřina v Japonsku o pětinu

Po Fukušimě zdražila elektřina v Japonsku o pětinu

Publikováno: 30.9.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Elektrárny

Renesance jaderné energetiky v Japonsku je prakticky nevyhnutelná. Vyplývá to z nejnovější analýzy japonské energetické politiky, kterou provedla Mezinárodní energetická agentura. Důvody jsou dva: naplnění klimatických cílů do roku 2030, k nimž se země zavázala, a raketový nárůst nákladů na zajištění zásobování země elektrickou energií po odstavení japonských jaderných elektráren před pěti lety.

Klíčová slova: Fukušima

V roce 2011 vyrábělo Japonsko 50% elektrické energie z jádra. Po havárii v jaderné elektrárně Fukušima-Daiči, k níž došlo 11. března 2011, odstavilo z bezpečnostních důvodů všechny jaderné elektrárny v zemi a celková výroba elektrické energie klesla o 30%. Deficit byl kvůli nedostatku vlastních přírodních zdrojů vyrovnán finančně nákladným importem a jádro nahradil plyn, ropa a uhlí. Výsledkem tohoto nevyhnutelného kroku byl drastický nárůst cen elektrické energie a emisí skleníkových plynů. Podle energetické agentury podražila elektřina v oblasti japonského průmyslu o 25%, domácnosti zaplatily o 16% více. Množství emisí skleníkových plynů v energetice vzrostlo o čtvrtinu.

Japonská vláda považuje současný stav za neudržitelný a jediné řešení, které by podpořilo energetickou samostatnost země a zastavilo růst nákladů, vidí v návratu k jádru. Po dočasném vyřazení jaderných elektráren z provozu klesla vlastní výroba elektrické energie z 20% na 7%. Současným cílem je dosáhnout ve střednědobém horizontu podílu 25%.

Dalším důvodem k restartu jádra je naplnění klimatických cílů. Na mezinárodním poli se Japonsko zavázalo, že sníží emise výfukových a skleníkových plynů do roku 2030 o 26% (oproti stavu v roce 2013). V případě, že by výroba jaderné elektřiny v Japonsku nedosáhla v daném horizontu 20% až 22% z celkové výroby, musela by být nahrazena elektřinou z obnovitelných zdrojů, a to za extrémně vysoké náklady, varuje analýza. Využití fosilních zdrojů by ohrozilo klimatické cíle.

Japonsko má k dispozici 42 provozuschopných reaktorů, zbylých 16 bylo po jaderné havárii ve Fukušimě definitivně odstaveno. Povolení k obnovení provozu získalo doposud pět reaktorů, které splňují nová přísná bezpečnostní opatření a pravidla, stanovená japonským úřadem pro jadernou bezpečnost (NRA). V současné době běží ale pouze dva reaktory v Sendai a 3. reaktor jaderné elektrárny Ikata. Dva reaktory jaderné elektrárny Takahama musely být na základě soudního nařízení kvůli údajným bezpečnostním nedostatkům opět odstaveny.

Stav k 20. 10. 2015

Zdroj:

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/agenda/tauziehen-um-die-atomkraft-in-japan-14422565.html
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/agenda/tauziehen-um-die-atomkraft-in-japan-14422565.html
http://blogs.platts.com/2015/10/20/infographic-japans-nuclear-restart/

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...