Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Evropský jaderný průmysl reaguje na nehodu v Japonsku

Evropský jaderný průmysl reaguje na nehodu v Japonsku

Publikováno: 17.3.2011
Rubrika: Jaderné, Jaderné palivo, Lidé-Věci-Události

Představitelé evropského jaderného průmyslu, kteří se účastnili setkání Evropské komise (EK) hodnotícího jaderné události v Japonsku (15. 3. 2011), se dohodli na následujících prohlášeních:

• Sympatizujeme se stovkami obětí zemětřesení a tsunami a s jejich rodinami a myslíme na ně. Hluboce si vážíme všech snah pracovníků jaderných elektráren ve Fukušimě a japonských úřadů omezit následky této nehody. Jsme připraveni poskytnout pomoc, jakmile o ni budeme požádáni.

• Vítáme iniciativu Evropské komise, která v oblasti, kterou pokrývá Konvence o jaderné bezpečnosti, sdílí kompetence se členskými státy EU, vedoucí k organizaci dnešního mimořádného setkání sloužícího k diskusi nad důsledky probíhajících jaderných událostí v Japonsku.

• Naprosto chápeme obavy občanů EU. Proto je dnešní setkání důležitým krokem k obnově veřejné důvěry v nukleární technologie v Evropě.

• Dokud lépe nepochopíme technické důsledky jaderných událostí probíhajících v Japonsku, je v tomto kontextu zapotřebí vyvarovat se předčasných, zkratkovitých politických rozhodnutí, která by mohla mít významný dopad na evropskou energetickou budoucnost.

• Jaderní operátoři v Evropě mohou s čistým svědomím prohlásit, že všechny jaderné elektrárny, které jsou v současné době v provozu, jsou bezpečné.

• Ve světle situace probíhající v Japonsku již mnoho evropských subjektů začalo s opětovnou kontrolou bezpečnosti svých jaderných elektráren.

• Proto je nezbytné na mezinárodní úrovni, nebo alespoň na úrovni Evropské unie, přijmout přístup vedoucí k analýzám následků japonské jaderné nehody a s co nejmenším zpožděním zavést společný pracovní rámec pro opětovné zhodnocení jaderných elektráren. Evropský jaderný průmysl je připraven se do této iniciativy zapojit.

• Věříme, že jaderná energie byla a bude klíčovým prvkem při naplňování energetických potřeb EU, snižování emisí CO2 a plnění konkurenčních cílů. O roli jaderné energie je třeba diskutovat objektivním a neideologickým způsobem.
 

• Navzdory této tragické nehodě bychom měli nadále udržovat podíl jaderné energie na evropském trhu, se zohledněním nových poznatků získaných ze situace z Japonsku.

• Všichni účastníci na jaderném trhu jsou zodpovědní za zajištění nejvyšší úrovně bezpečnosti všech stávajících a budoucích jaderných staveb.

Originální materiál v anglickém jazyce je ke stažení zde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (78x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...