Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    AREVA dodala EDF již 4 000 palivových článků MOX

AREVA dodala EDF již 4 000 palivových článků MOX

Publikováno: 12.1.2015, Aktualizováno: 13.1.2015 08:26
Rubrika: Jaderné palivo

AREVA s koncem roku 2014 dodala EDF čtyřtisící palivový článek MOX, a to do závodu Gravelines na severu Francie. Palivové články MOX se vyrábí ve specializovaném závodu Melox společnosti AREVA již od roku 1996. Celkem již AREVA na výrobu paliva MOX zpracovala více než 13 000 tun použitého, v  La Hague zrecyklovaného paliva a více než 130 tun plutonia, zrecyklovaného v Melox.

Klíčová slova: AREVA, EDF, palivový článek MOX

Ve Francii je v současnosti 24 reaktorů licencovaných pro použití MOX a více než 10 % elektřiny z jaderné energie je zde vyprodukováno za použití tohoto paliva.

AREVA je celosvětovým lídrem v oblasti recyklace jaderných materiálů a na území Francie disponuje světově unikátními závody La Hague a Melox. Tyto závody se zabývají výrobou recyklovaného paliva MOX (směs oxidů uranu a plutonia). La Hague a Melox celkem zaměstnávají téměř 5 800 lidí a nepřímo generují dalších 1 400 pracovních míst. V roce 2013 překročily nákupy a investice těchto dvou závodů částku 650 milionů EUR, přičemž 75 % z nich bylo realizováno v domácí ekonomice.

O SPOLEČNOSTI AREVA:

AREVA dodává řešení pro výrobu energie s nízkou produkcí uhlíkatých plynů. Odbornost společnosti a její neúnavné prosazování zásad bezpečnosti, spolehlivosti, transparentnosti a etického chování určují standard v daném oboru. Její odpovědný přístup k rozvoji podnikání vychází z procesu trvalého zlepšování.

AREVA zaujímá v oblasti globální jaderné energetiky první místo a nabízí energetickým společnostem jedinečná integrovaná řešení, která pokrývají veškerá stádia palivového cyklu, projektu a výstavby jaderného reaktoru i související služby. Skupina současně rozšiřuje své činnosti do oblasti obnovitelných zdrojů energie – větrných a solárních elektráren, bioenergií, vodíkového cyklu a skladování energie – a to s cílem stát se jedním z celosvětových lídrů v tomto sektoru.

V těchto dvou hlavních oblastech zaměstnává AREVA 47 000 zaměstnanců, kteří pomáhají dodávat energii stále bezpečnějším, čistším a úspornějším způsobem pro co největší množství uživatelů. AREVA Group má sídlo v Paříži. www.areva.cz

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (65x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Západní palivo vyrábí TVEL téměř 20 let, nyní dokončil 3000. Palivový soubor pro ArevuZápadní palivo vyrábí TVEL téměř 20 let, nyní dokončil 3000. Palivový soubor pro Arevu (22x)
Palivo pro západní reaktory vyrábí společnost TVEL již 20 let. Její firma Strojírenské závody (MSZ) nedávno slavnostně p...
AREVA vyrobila první palivové soubory pro čínské reaktory EPRTM (21x)
AREVA právě ve francouzské továrně v Romans dokončila první výrobu palivových souborů určených pro reaktor EPRTM elektrá...