Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Westinghouse a EDF podepsaly nový dlouhodobý kontrakt na dodávky jaderného paliva

Westinghouse a EDF podepsaly nový dlouhodobý kontrakt na dodávky jaderného paliva

Publikováno: 19.12.2014
Rubrika: Jaderné palivo

Společnost Westinghouse Electric Company uzavřela se společností Electricité de France (EDF) dlouhodobou smlouvu na dodávky několika tisíc tun paliva pro její jaderné reaktory ve Francii. Nový kontrakt navazuje na stávající smlouvu, která vyprší na konci roku 2014, a Westinghouse podle něj bude nadále zajišťovat značnou část potřeb EDF v oblasti jaderného paliva.

Klíčová slova: Westinghouse, EDF, jaderné palivo

Westinghouse bude palivo vyrábět ve svých závodech ve švédském Västerås, v anglickém Springfields a prostřednictvím European Fuel Group rovněž v závodě Enusa ve španělském Juzbado. Provozní a polní služby související s kontraktem budou poskytovat stávající pobočky Westinghouse ve Francii. Westinghouse je významným poskytovatelem paliva pro francouzské jaderné elektrárny od roku 2003. Od té doby už dodal těmto elektrárnám zhruba šest tisíc palivových souborů.

EDF patří mezi naše dlouhodobé a vážené zákazníky. S potěšením budeme dále podporovat její jaderný program. Věříme, že tato nová objednávka je výrazem důvěry EDF v kvalitu, spolehlivost a konkurenceschopnost paliva Westinghouse,“ uvedl Yves Brachet, prezident Westinghouse pro oblast Evropa, Blízký východ a Afrika.

Tento dlouhodobý kontrakt je stvrzením důvěry EDF ve spolehlivost našeho produktu,“ doplnil José Emeterio Gutiérrez, senior vice president, Westinghouse Nuclear Fuel.

Westinghouse je globálním dodavatelem paliv pro reaktory tlakovodní, včetně ruských reaktorů typu VVER, pro reaktory varné i pro pokročilé reaktory chlazené plynem. Dnes firma na celém světě dodává paliva do 145 elektráren, z toho 65 z nich se nachází v Evropě. Vlastní deset výrobních závodů, z toho dva v Evropě: Springfields Fuels Limited (Preston, Lancashire, Spojené království) a Westinghouse Electric Sweden (Västerås, Švédsko).

Westinghouse Electric Company, součást skupiny Toshiba Corporation, je světovým průkopníkem v oblasti jaderné energetiky a významným dodavatelem produktů a technologií pro jaderné elektrárny, jehož služeb využívají energetické podniky po celém světě. V roce 1957 dodal Westinghouse do amerického Shippingportu v Pensylvánii první tlakovodní reaktor na světě. V současné jsou technologie společnosti Westinghouse základem pro zhruba polovinu všech provozovaných jaderných elektráren na světě, včetně více než 50 % z těch umístěných v Evropě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (78x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Rosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cykluRosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cyklu (39x)
Ve dnech 17. – 19. dubna 2018 probíhala v Madridu mezinárodní konference World Nuclear Fuel Cycle 2018 (WNFC) pořádaná S...
O radioaktivitě, která léčí i škodí (32x)
V tomto příspěvku přinášíme několik otázek a odpovědí, které se týkají radioaktivity (spolupráce s RNDr. Lenkou Thinovou...