Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    V prunéřovské elektrárně se ojedinělým způsobem vyměňují kotle

V prunéřovské elektrárně se ojedinělým způsobem vyměňují kotle

Publikováno: 13.12.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Elektrárny

Prunéřov (Chomutovsko) 10. prosince (ČTK) - V elektrárně Prunéřov II, která prochází nákladnou rekonstrukcí, ojedinělým způsobem vyměňují tři velkoobjemové kotle. Místo jeřábů k tomu stavbaři poprvé použili hydrauliku. Celková hmotnost kotlů se i s příslušenstvím pohybuje kolem 16.800 tun, každý má na výšku zhruba 60 metrů. Novinářům to dnes řekl hlavní stavbyvedoucí Metrostavu Daniel Riedl. Právě tato společnost kotle mění. Nový způsob si nechává patentovat. 

Při klasické výměně elektrárenských kotlů se obvykle používají velké pásové jeřáby a je nezbytné nejprve rozebrat střechu kotelny. Nová metoda spočívá v tom, že se do kotelny nainstaluje hydraulická technika, pomocí které se pak vevnitř demontuje starý a instaluje nový kotel. "Naše metoda spočívala v tom, že jsme střechu kotelny nesundávali, namontovali jsme pomocné konstrukce, na které jsme posadili lisy. Kotel jsme rozřízli na tři části a ty jsme pomocí hydraulických okruhů spouštěli a dole na zemi rozřezávali. Následně stejným způsobem, ale obráceně, probíhala montáž," popsal Riedl. 
Tento typ kotlů podle něj pomocí hydrauliky předtím demontován ani montován nebyl. Hotová je výměna prvního kotle, druhé dva budou dokončeny v následujících měsících. Celý proces trvá několik měsíců, samotné akci předcházela náročná příprava. 
Komplexní obnova elektrárny Prunéřov II byla zahájena v září 2012. "Pokud půjde vše tak, jak má, bude spuštěn první zmodernizovaný blok do zkušebního provozu v říjnu příštího roku a po něm postupně další dva. V první polovině roku 2015 by už měly být všechny tři ve zkušebním režimu s dispečerským řízením," uvedl Ota Schnepp, mluvčí společnosti ČEZ, která je investorem akce. Předpokládané náklady mají dosáhnout 25 miliard korun, generálním dodavatelem stavby je Škoda Praha Invest. 
Obnova uhelných zdrojů ČEZ na severu Čech je součástí širšího programu obnovy uhelných elektráren ČEZ, včetně výstavby nových bloků v hodnotě více než 100 miliard korun. Skončena již byla komplexní obnova elektrárny Tušimice. Do programu patří i výstavba nového bloku o výkonu 660 MW v Ledvicích a výstavba paroplynové elektrárny v Počeradech. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (57x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (38x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...