Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    V Národním technickém muzeu v Praze je nově k vidění model zařízení plynulého odlévání oceli ArcelorMittal Ostrava

V Národním technickém muzeu v Praze je nově k vidění model zařízení plynulého odlévání oceli ArcelorMittal Ostrava

Publikováno: 6.4.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Národní technické muzeum (NTM) v Praze rozšířilo svou dlouhodobou expozici hutnictví o další významný přírůstek. Jedná se o model zařízení pro plynulé odlévání oceli (tzv. kontilití) ArcelorMittal Ostrava postavený v měřítku 1:75 předním českým modelářem Stanislavem Fialou. Huť úctyhodný model dlouhý 2 metry a vážící 60 kg NTM do jeho sbírky darovala.

Klíčová slova: kontilití, ArcelorMittal, NTM

„Velmi si vážíme spolupráce s ArcelorMittal Ostrava, která se stala partnerem naší stálé expozice dějin hutnictví. Zpřístupnění modelu kontilití je završením naší partnerské spolupráce a praktickým dokončením jedné z našich čtrnácti stálých expozic,“ říká Karel Ksandr, generální ředitel NTM.

Model věrně a do nejmenšího detailu zpodobňuje část ocelárny modernizovanou v roce 2013. Díky tehdejší modernizaci v hodnotě jedné miliardy korun dokáže nyní huť vyrábět kruhové polotovary až do průměru 400 mm, namísto tehdejších 210 mm. Ostravská huť má provozuje celkem tři kontilití. Součástí nové výrobní technologie i modelu pro NTM je zařízení pro vakuové odplynění. Díky němu se v oceli snižuje obsah nežádoucích plynů a přísad, takže modernizované kontilití vyrábí ocel s výrazně lepšími jakostními parametry.

„Na modelu jsem pracoval více než půlrok, a to včetně svátků a víkendů. Je vyroben z celé řady materiálů. Devadesát procent tvoří různé druhy plastů, uplatnil jsem ale i ocel a mosaz,“ říká Stanislav Fiala, brněnský modelář provozující svou živnost pod názvem High Precision.

Modelář se souhlasem dodavatele kontilití obdržel od ostravské huti kompletní dokumentaci, která byla použita při modernizaci samotného kontilití v roce 2013.

„Modeláři jsme umožnili několikrát navštívit výrobní zařízení a poskytovali jsme mu odborné konzultace. Návštěvníci muzea si budou moci prohlédnout každý detail našeho kontilití, což by v  huti s ohledem na bezpečnost nebylo možné,“ říká Barbora Černá Dvořáková, tisková mluvčí huti ArcelorMittal Ostrava.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 250 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2015 činil 34 615 korun. Díky nadstandardní ekologizaci dokončené v roce 2015 vyrábí společnost surové železo i ocelové výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Národní technické muzeum v Praze bylo založeno v roce 1908. Za dobu delší než sto let zde byly vybudovány rozsáhlé sbírky dokumentující vývoj mnoha technických oborů, přírodních a exaktních věd a průmyslu na území dnešní České republiky. Nejzajímavější a v řadě případech unikátní sbírkové předměty si můžete prohlédnout ve stálých expozicích i krátkodobých výstavách. Zájemci o důkladnější poznání dějin techniky a širších souvislostí mají k dispozici také bohatou knihovnu a archiv dějin techniky a průmyslu. Především školám nižších a středních stupňů, ale také předem ohlášeným skupinám návštěvníků, připravuje názorné a interaktivní vzdělávací programy oddělení muzejní pedagogiky nazvané ENTER. Národní technické muzeum má také vlastní výzkumné pracoviště se svou publikační a vzdělávací činností z oblasti dějin věd a techniky.

V roce 2003 byla zahájena stavební rekonstrukce budovy a roku 2011 bylo znovu otevřeno pět prvních expozic. V říjnu 2013 bylo Národní technické muzeum po 75 letech konečně dokončeno a plně zařízeno. Muzeum představuje dějiny technického důvtipu ve 14 stálých expozicích. Více na www.ntm.cz

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...