Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Strojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vzniku

Strojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vzniku

Na začátku letošního roku uplynulo 55 let od zrodu strojíren ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO). Ty vznikly 1. ledna 1961 jako součást decentralizace řízení v ostravské huti. Jejich historie se však začala psát již dříve, protože jejich základem byly strojírna, slévárna a kovárna v Ostravě.

Strojírna v Kunčicích začala vznikat už na jaře roku 1946 v prostorech muniční továrny Vítkovického horního a hutního těžířstva. V poválečných letech se ve strojírně vyráběly stroje a zařízení pro hlubinné vrtání a těžbu nafty a teprve v roce 1948 byla do strojírny zavedena výroba železničních dvojkolí, o rok později i výroba autokol. Poslední den roku 1951 byla strojírna přičleněna k Nové Huti Klementa Gottwalda.

„Druhým základním kamenem současných strojíren byla slévárna. I ta byla v provozu již v době, kdy kunčické provozy spadaly pod tehdejší Vítkovické železárny Klementa Gottwalda. Výroba zde začala v roce 1951 a už o dva roky později byla slévárna vybavena vysokofrekvenční pecí pro výrobu odlitků z ocelolitin,“ popisuje historii strojíren Ronjey Banerjjee, ředitel AMEPO.

V roce 1954 se dokončila také kovárna s lisovnou, která byla dočasně součástí strojírny. Její nevýhodou však bylo, že neměla odpovídající hrubovací kapacitu, a byla tak závislá na spolupráci s jinými podniky. To vedlo k brzkému vyloučení kovárny ze strojírenského závodu.

„V současnosti se strojírny ArcelorMittal v Ostravě pyšní více než padesátiletou tradicí a bohatými zkušenostmi ve strojírenské a slévárenské výrobě. Kromě toho se mohou pochlubit mnohými rekordy, mezi které patří kokila, tedy litinová odlévací forma, o váze 140 tun nebo nosník lodního jeřábu o váze 35 tun a délce 26 metrů,“ dodává Banerjjee.

ArcelorMittal Engineering Products Ostrava, s.r.o. je dceřinou společností ArcelorMittal Ostrava a výrobně-opravárenským závodem. Závod sdružuje strojírenskou a slévárenskou výrobu. Základní sortiment strojírenských výrobků tvoří výroba strojních dílů a zařízení, ocelových konstrukcí a výroba železničního dvojkolí. V oblasti slévárenství je závod zaměřen na výrobu odlitků z oceli a litiny. Dalšími významnými činnostmi závodu jsou opravy elektrických strojů; projektování, dodávky, montáž a údržba elektrických zařízení; opravy mechanizačních prostředků; provádění, rekonstrukce a údržba staveb; provádění a údržba žáruvzdorných vyzdívek hutních, koksárenských a energetických zařízení.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je jediným výrobcem silničních svodidel a elektrotechnické oceli v Česku. Kromě tuzemského trhu prodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 500 zaměstnanců. Průměrná mzda v roce 2014 činila 35 124 Kč. Společnost vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. S předstihem snížila vliv výroby na životní prostředí nad rámec požadavků EU a letos dokončí 13 dotovaných investic do nadstandardní ekologizace v hodnotě 3 miliard korun. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A.G.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Strojníci provádějí údržbu na turbodmychadle, 14.6.1956Slévárna, 25.3.1953Slévárna, 25.3.1953Slévárna, 25.3.1953Kovárna, 1.12.1956Automatická linka na výrobu autokol-strojírna, 1965

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (64x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...