Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    Turbína, kam se podíváš

Turbína, kam se podíváš

Publikováno: 20.6.2016
Rubrika: Klasické

Kapacity plzeňské strojírenské společnosti Škoda, kterou před pár lety koupil korejský Doosan (ať již jde o výroby nových turbín nebo retrofitů či oprav) jedou na plný výkon. V halách společnosti Doosan Škoda Power je tak velice těsno, o čemž jsme se přesvědčili osobně v rámci návštěvy tohoto strojírenského podniku v březnu letošního roku. „V loňském roce jsme uzavřeli kontrakty za téměř 9 miliard korun a jde o rekordní objem zakázek za posledních několik let,“ uved Jiří Šmondrk, generální ředitel Doosan Škoda Power. Důvodem je podle něj kumulace předjednaných zakázek z předchozích let, dále pak boom energetiky ve státech Latinské Ameriky či Blízkého východu. K obchodním příležitostem přispívá i (pro exportéry) dobrý kurz koruny. Turbíny z Plzně tak v posledních měsících putovaly nebo budou dodány do Dánska, Polska, Chile, Indie… Předjednány jsou zakázky do Jordánska nebo Saudské Arábie. Čerstvý je kontrakt na retrofit dvou turbín původních výrobců Hitachi a Westinghouse v paroplynových cyklech v Mexiku. Exotickou zakázkou bude ta na ostrově Mauritius. „První kvartál letošního roku zatím za loňským rokem trochu zaostává, ale věříme, že do konce roku se na rekord z roku 2015 dostaneme,“ dodává J. Šmondrk. Generální ředitel vidí další příležitosti v Africe a jihovýchodní Asii. Jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců parních turbín se chce v roce 2019 dostat objemem tržeb na 15 miliard korun.

Klíčová slova: parní turbína, Doosan

Celý článek je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Dodávka turbinového ostrova s parní turbinou ŠKODA pro paroplynový zdroj v Počeradech (46x)
ŠKODA POWER, a Doosan company získala v polovině roku 2009 kontrakt od společnosti ŠKODA PRAHA Invest na dodávku turbino...
Nová technologie odsíření spalin poprvé uplatněna v české elektrárněNová technologie odsíření spalin poprvé uplatněna v české elektrárně (41x)
Zcela novým technologickým způsobem se rozhodla společnost Dalkia Česká republika snížit emise SO2 ve své Elektrárně Tře...
„Pro první kontakt v Turecku bych se na poradenské firmy určitě nespoléhal. To si musí každý odpracovat sám,“... (40x)
... uvedl pro potřeby „Tureckého speciálu“ časopisu All for Power Martin Pecina, generální ředitel Vítkovice...