Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    SÚJB a Centrum výzkumu Řež mají diskuzní stránky o Fukušimě: http://fukusima.protebe.info/

SÚJB a Centrum výzkumu Řež mají diskuzní stránky o Fukušimě: http://fukusima.protebe.info/

Publikováno: 1.4.2011
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události

S významnou aktivitou, která by měla přispívat k šíření relevantních ionformací o havárii v jaderné elektrárně Fukušima, přišel Státní úřad pro jadernou bezpečnost a Centrum výzkumu Řež. Jde o interaktivní stránky http://fukusima.protebe.info/, na kterých je možné získat velké množství odborných i populárně-naučných informací o jaderné energetice a taktéž vznášet dotazy.

Slovo úvodem
Vítejte na stránce, která vznikla jako jedna z našich reakcí na havárii japonské elektrárny Fukušima. Od tragického zemětřesení, které 11. 3. 2011 postihlo Japonsko, a jehož následná vlna tsunami velmi vážně poškodila zařízení jaderné elektrárny, se na nás obracíte s mnoha otázkami. Chcete znát podrobnosti o havárii, technologii elektrárny, radiační situaci, možných účincích ozáření. Pokusíme se podle svých znalostí a schopností postupně na všechny položené otázky poctivě odpovědět.

Neváhejte a pokládejte i otázky nové, i proto jsme tuto stránku zřídili. Budeme rádi, když námi poskytnuté informace rozšíří vaše znalosti a možnost vytvořit si nezávislý názor na základě faktů. Respektujeme vaše případné obavy, právo na ně má každý, je to přirozené. Ale dovolte mi připomenout slova Marie Curie-Sklodowské: „Ničeho na světě se není třeba bát, je jen třeba všemu porozumět“. Snad i touto stránkou dokážeme přispět k lepšímu porozumění nejednoduché situaci, která ve Fukušimě je. Držíme lidem v Japonsku palce, aby se vyrovnali s následky přírodní katastrofy, která je postihla. A věříme, že úspěšně zvládnou i havárii na Fukušimě.

 

Dana Drábová, předsedkyně
Státní úřad pro jadernou bezpečnost
(SÚJB)

 

 


Extrémní zemětřesení v Japonsku znamenalo zkázu a smrt pro desetitisíce lidí. Zároveň je již teď zřejmé, že řádově většímu počtu obětí se podařilo zabránit jen díky špičkovým technologiím. Náš život je plný rizik a je to lidský um, který je pomáhá snižovat a přitom udržuje komplexní a jemnou strukturu civilizace v chodu. Mimo jiné také vytvářením racionálního energetického mixu. Chtěl bych poděkovat vám všem, kdo se nás ptáte, za váš zájem o tuto problematiku. Dokazuje, že veřejnost chce znát fakta a odlišit je od spekulací a senzacechtivosti.

Očekáváme vaše otázky, neváhejte ptát se znovu i v případě, kdy si myslíte, že odpověď plně smysl vaší otázky nevystihla. Děkuji také týmu expertů z mnoha organizací za jejich práci při přípravě odpovědí.

 

 

Martin Ruščák, ředitel
Centrum výzkumu Řež
(CVŘ)

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Živě z MSV: Nakládání se sypkými materiály v těžkém průmyslu se specialistou firmy Labimex (1896x)
O problematice sypkých materiálů v těžkém průmyslu jsme si v rámci MSV v Brně povídali s Janem Skřivánkem ze společnosti...
„Období odstávek je z pohledu bezpečnosti nejrizikovější,“ (64x)
… uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Zbyněk Zelinka, vedoucí útvaru Jaderná bezpečnost v jaderné el...
Kotlíkové dotace už nenabízí rovnocenný výběr podle paliv a nejsou tak výhodné pro domácnosti ani pro výrobce kotlůKotlíkové dotace už nenabízí rovnocenný výběr podle paliv a nejsou tak výhodné pro domácnosti ani pro výrobce kotlů (60x)
Takto ohodnotil podmínky nastavené v rámci druhé vlny tzv. kotlíkových dotací Ing. Roman Halaška, generální ředitel spol...