Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Společnosti ALSTOM a ČEZ uzavřely kontrakt za 300 milionů korun. Modernizují další dva kotle v Počeradech

Společnosti ALSTOM a ČEZ uzavřely kontrakt za 300 milionů korun. Modernizují další dva kotle v Počeradech

Publikováno: 7.1.2014
Rubrika: Elektrárny, Tiskové zprávy

Brněnská společnost Alstom a energetická společnost ČEZ podepsaly kontrakt v hodnotě cca 300 milionů korun na další fázi rekonstrukce elektrárny v Počeradech. Dohoda přinese další významné snížení ekologické zátěže.

Klíčová slova: Alstom, ČEZ, elektrárna Počerady

Společnost Alstom provede rekonstrukci na dalších dvou kotlech v elektrárně Počerady. Po již běžícím projektu na kotlích 3 a 4 se v tomto kontraktu jedná o kotle 2 a 5.  Ukončení druhé fáze modernizace je v plánu na rok 2015. Ekologické standardy tak budou na Lounsku díky spolupráci zavedeny o rok dříve, než požaduje legislativa, která ukládá všem zdrojům s instalovaným výkonem nad 50MW snížení emisí oxidů dusíku na hodnotu pod 200mg/Nm3 od roku 2016.  

„Úspěch v obou tendrech na stejné lokalitě Počerady nám umožní využít synergie při realizaci těchto významných projektů“ komentuje prezident společnosti Alstom, Petr Brzezina. Modernizace Počerad bude pro zákazníka realizována formou „dodávky na klíč”. Společnost Alstom zde nainstaluje kompletní systém pro snížení emisí oxidů dusíku. Stejně jako v případě první rekonstrukce, která začala v říjnu 2013, budou nainstalovány primární a sekundární opatření pro snížení emisí oxidu dusíku ve spalinách. Spolu s tím budou opět upraveny spalovací systémy na dvou práškových kotlích o výkonu 200 MWe, které spalují hnědé uhlí. Při rekonstrukci budou využita i technická řešení z německé divize ALSTOMu, která se na realizaci bude také podílet.

Projekt navazuje na další zakázky Alstomu, jejichž cílem je snížit emise dusíku energetických zdrojů a tím i ekologickou zátěž pro danou oblast. Pro účely splnění emisní směrnice EU byly například nedávno podepsány smlouvy s energetickou společností Energotrans, pro kterou Alstom zajistí modernizaci elektrárny Mělník a se společností Alpiq na snížení emisí dusíku v elektrárně Kladno. To bude mít pozitivní dopad na životní podmínky obyvatel Středočeského kraje. 


Alstom Group je světový lídr v dodávkách zařízení pro výrobu a přenos elektřiny, stejně jako v oblasti dopravních systémů. Divize Thermal Power je globální hráč na poli integrovaných elektráren a enviromentálních řešení. Alstom dodává zařízení pro výrobu energie ze všech zdrojů (uhlí, plyn, atom, ropné produkty, voda, vzduch) a je lídrem v technologické inovaci a ochraně životního prostředí (snížení emisí CO2, odstraňování znečištění). Alstom Group vyvíjí také technologie k zachytávání CO2, které již instaloval do svých pilotních projektů. Společnost dále nabízí mnoho komponentů a řešení pro přenos elektrické energie, usiluje o to, aby sítě byly chytřejší, flexibilnější a schopny přenést větší objemy. Divize Transport dodává kolejové systémy počínaje vlakovými soupravami a světelnou signalizací a konče údržbou. Na počátku stálo TGV v roce 1978, dnes Alstom vyrábí AGV, čtvrtou generaci vysokorychlostních vlaků s velmi silnou pozicí na trhu. Technologie v roce 2007 umožnily Alstomu dosáhnout s vlaky světového rychlostního rekordu 574.8 km/h. Alstom Group zaměstnává 92 000 lidí zhruba ve 100 zemích. Prodej v roce 2011/12 dosáhl 20 mld. eur spolu s objednávkami v hodnotě dalších 22 mld. eur.

 Alstom v České republice působí od roku 1999 v sektoru dodávek pro energetiku a rozvodné sítě. Zastoupeny jsou zde tři divize - Transport, Thermal Power a od roku 2010 také divize Grid. Společnost je ověřeným dodavatelem technologických řešení pro snížení emisí, zvýšení účinnosti, prodloužení životnosti  a dalších servisních služeb v českých elektrárnách a teplárnách. V současné době se  soustředí na dokončení největšího českého uhelného kotle 660MW v Ledvicích. Do budoucna se chce v České republice podílet na dodávkách pro nové jaderné zdroje a silněji se prosadit v sektoru transportu, zejména v oblasti kolejových vozidel a automatizace. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...