Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Společnosti Alstom a ČEZ uzavřely kontrakt za téměř čtvrt miliardy korun

Společnosti Alstom a ČEZ uzavřely kontrakt za téměř čtvrt miliardy korun

Publikováno: 18.10.2013
Rubrika: Energetické strojírenství

Brněnská společnost Alstom a energetická společnost ČEZ podepsaly kontrakt v hodnotě téměř čtvrt miliardy korun, který přinese významné snížení ekologické zátěže. Díky modernizaci elektrárny Počerady klesnou emise oxidů dusíku až o 60 %.

Klíčová slova: Alstom, Počerady, emise

Od roku 2016 vejde v platnost směrnice Evropské unie ukládající všem zdrojům s instalovaným výkonem nad 50MW snížení emisí oxidů dusíku na hodnotu pod 200 mg/Nm3. Společnost Alstom provede rekonstrukci na dvou kotlech v elektrárně Počerady. Ukončení první fáze modernizace je v plánu na září 2014, druhé na začátek roku 2015. Ekologické standardy tak budou na Lounsku díky spolupráci zavedeny o rok dříve, než požaduje směrnice.

„Kontrakt na Počeradech je důkazem vysoké úrovně technické expertizy Alstomu. Investice do inovací, které v rámci skupiny představují ročně 20 miliard korun, nám umožňují nabízet nejnovější technologie pro úsporný a ekologický provoz zdrojů,“ komentuje prezident společnosti Alstom, Petr Brzezina. Modernizace Počerad byla pro ČEZ navržena „na klíč”. Společnost Alstom zde nainstaluje kompletní systém pro snížení emisí oxidů dusíku. Nainstalovány budou primární a sekundární opatření pro snížení emisí oxidu dusíku ve spalinách, a spolu s tím budou upraveny spalovací systémy na dvou práškových kotlích o výkonu 200 MWe, které spalují hnědé uhlí. Při rekonstrukci budou využita technická řešení z německé divize ALSTOM, která se na realizaci bude také podílet. Pro účely splnění nové směrnice EU byla například nedávno podepsána smlouva se společností Alpiq Generation, pro kterou Alstom zajistí modernizaci fluidních kotlů na Kladně s dokončením v roce 2014. Výsledkem bude snížení emisí oxidu dusíku o polovinu.

Alstom Group je světový lídr v dodávkách zařízení pro výrobu a přenos elektřiny, stejně jako v oblasti dopravních systémů. Divize Thermal Power je globální hráč na poli integrovaných elektráren a enviromentálních řešení. Alstom dodává zařízení pro výrobu energie ze všech zdrojů (uhlí, plyn, atom, ropné produkty, voda, vzduch) a je lídrem v technologické inovaci a ochraně životního prostředí (snížení emisí CO2, odstraňování znečištění). Alstom Group vyvíjí také technologie k zachytávání CO2, které již instaloval do svých pilotních projektů. Společnost dále nabízí mnoho komponentů a řešení pro přenos elektrické energie, usiluje o to, aby sítě byly chytřejší, flexibilnější a schopny přenést větší objemy. Divize Transport dodává kolejové systémy počínaje vlakovými soupravami a světelnou signalizací a konče údržbou. Na počátku stálo TGV v roce 1978, dnes Alstom vyrábí AGV, čtvrtou generaci vysokorychlostních vlaků s velmi silnou pozicí na trhu. Technologie v roce 2007 umožnily Alstomu dosáhnout s vlaky světového rychlostního rekordu 574,8 km/h. Alstom Group zaměstnává 92.000 lidí zhruba ve 100 zemích. Prodej v roce 2011/12 dosáhl 20 mld. eur spolu s objednávkami v hodnotě dalších 22 mld. eur.

Alstom v České republice působí od roku 1999 v sektoru dodávek pro energetiku a rozvodné sítě. Zastoupeny jsou zde tři divize - Transport, Thermal Power a od roku 2010 také divize Grid. Společnost je ověřeným dodavatelem technologických řešení pro snížení emisí, zvýšení účinnosti, prodloužení životnosti a dalších servisních služeb v českých elektrárnách a teplárnách. V současné době se soustředí na dokončení největšího českého uhelného kotle 660MW v Ledvicích. Do budoucna se chce v České republice podílet na dodávkách pro nové jaderné zdroje a silněji se prosadit v sektoru transportu, zejména v oblasti kolejových vozidel a automatizace.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (42x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...