Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Brněnský Alstom rozšiřuje závod

Brněnský Alstom rozšiřuje závod

Publikováno: 11.9.2008, Aktualizováno: 20.4.2009 13:41
Rubrika: Tiskové zprávy, Technologie, materiály

Více než 213 milionů korun již investovala v letošním roce společnost ALSTOM Power, s.r.o., ALSTOM Group do inovací a rozšíření svého brněnského závodu v Olomoucké ulici. Tento strojírenský podnik staví novou výrobní halu, investoval do nákupu nových technologií, zvyšuje kvalifikaci svých svářečů. To vše je důsledkem zvyšující se poptávky po modernizacích a výstavbě nových energetických zařízení.

Hala bude určena pro novou CNC linku na výrobu hadových systémů ze svařených trubek, dlouhých 46 m. Kromě této linky společnost investovala do nových zařízení pro svařování nátrubků, modifikovala stávající zařízení pro svařování heterogenních materiálů, modernizovala linku pro svařování membránových stěn, zdokonalila výrobu hořákových oken i spirálových membránových stěn a podobně.


 

Červeně je označená nová hala brněnského Alstomu.

POUŽITÍ NOVÝCH PROGRESIVNÍCH MATERIÁLŮ
Současným trend v energetice je výroba nejnamáhanějších částí elektrárenského kotle z nových progresivních materiálů. Spolu s růstem kvalitativních požadavků zákazníků, roste nutnost kvalifi kovat a rekvalifi kovat svářeče na práci s těmito nejnáročnějšími, vysoce legovanými materiály (typ VM12, SUPER 304H, HR3C), jež se objevily v tomto oboru nedávno.
S tím úzce souvisí otevření nového školícího pracoviště pro svářeče, které bude bude kromě toho sloužit také k ověření nově zaváděných technologií do výroby a k vyzkoušení inovací v rámci programu R & D (Research and Development – výzkum a vývoj). Jedinečnost tohoto pracoviště tkví v tom, že je úzce spjato s reálnou výrobou a může fakticky okamžitě poskytnout své zázemí pro řešení aktuálních problémů.


 

Výstavba dvou kotlů BoA2 Neurath s nadkritickými parametry (2 × 1 100 MW). Finálním zákazníkem je německá společnost RWE.


 

Pohled na elektrárnu Shoaiba v Saudské Arabii, kde společnost Alstom dodala celkem jedenáct elektrárenských bloků. Každý blok zahrnuje olejo-plynový kotel o velikosti 365 MW. V současné době má firma podepsánu smlouvu na dodávku dalších tří kotlů pro tuto elektrárnu. Po dokončení výstavby všech plánovaných kotlů bude celkový výkon elektrárny (14 kotlů) kolem 5.600 MW.

BRNĚNŠTÍ INŽENÝŘI URČUJÍ TREND VE VÝVOJI KOTLAŘINY
V brněnském Alstomu se v posledních letech pracovalo mimo jiné na následujících úkolech:

  • Ověření a zavedení nejproduktivnějších technologií do praxe. Šlo například o svařování nátrubků komor metodou pod tavidlem, svařování membránových stěn s předehřevem pro materiály typu T23/T24.
  • Ověření hlavních technologií (tváření, svařování a tepelného zpracování) a jejich zavedení do praxe pro perspektivní materiály, uplatňované na nových typech kotlů s nadkritickými parametry (T/P92, VM12, T23/T24, SUPER304H, HR3C, Alloy617).

 
 

Projekt Comanche je určen pro americký stát Colorado. Brněnský Alstom vyráběl tlakové části kotle
s nadkritickými parametry o velikosti 750 MW. V rámci výroby se svařovaly nové progresivní materiály
a zajišťovalo se pokovování.

INSTALACE KOTLŮ ALSTOM DOMA I V ZAHRANIČÍ
Přímý dopad úspěšně řešených projektů R & D je již nyní aplikován u zakázek, určených do USA (project Comanche, Iatan2, PeeDee), pro Německo (project Neurath BoA2), Bulharsko (project Maritza), Saudskou Arábii (project Shoaiba) a do jiných zemí.
Ačkoliv většina produkce firmy je určena na export, bude se firma podílet take na výstavbě nového nadkritického bloku o výkonu 660 MW v Ledvicích. Konsorcium Alstom bylo pro tento zatím největší a nejmodernější kotel v České republice ve výběrovém řízení vybráno jako dodavatel kotle. Brněnská firma bude vyrábět nejsložitější komponenty kotle Ledvice, a to z nejmodernějších materiálů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (66x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (53x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...