Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Alstom získal za první čtvrtletí objednávky ve výši 4,8 miliardy eur

Alstom získal za první čtvrtletí objednávky ve výši 4,8 miliardy eur

Publikováno: 20.7.2009
Rubrika: Energetické strojírenství

Během prvního čtvrtletí 2009/2010 (od 1. dubna do 30. června 2009) získala společnost Alstom nové objednávky za 4,8 miliardy eur, čímž udržela jejich vysokou úroven. Prodeje v celkové výši 4,8 miliardy eur vzrostly o 7 %.

Úroveň přijatých objednávek v sektorech Power i Transport byla v souladu s druhou polovinou předchozího roku, avšak nižší ve srovnání s prvním čtvrtletím 2008/2009, ve kterém bylo uzavřeno více velkých kontraktů. V sektoru Power byly zaznamenány objednávky za 3 miliardy eur, přičemž obchodně byly velmi úspěšné zejména paroplynové, parní a vodní elektrárny. V sektoru Transport byly získány nové objednávky za 1,8 miliardy eur, čímž byla potvrzena všeobecná houževnatost obchodních aktivit tohoto sektoru.
V průběhu prvního čtvrtletí 2009/2010 stouply prodeje oproti prvnímu čtvrtletí fiskálního roku 2008/2009 v sektoru Power o 9 % a v sektoru Transport o 3 %, což je důsledkem progresivní realizace objednávek získaných za uplynulá období. Celkový objem nashromážděných objednávek ve výši 46,6 miliardy eur představuje okolo 29 měsíců prodejů do 30. června 2009.
 

„Navzdory velmi náročnému prostředí se společnosti Alstom podařilo získat uspokojivý počet objednávek s indikátorem trendů book­to­bill rovným poměrem 1. Jak bylo již dříve zmíněno, v krátkodobém výhledu by měla poptávka po železniční dopravě zůstat dobrá, poháněna velkými projekty, z nichž některé pocházejí ze stimulačních balíčků. Co se týká výroby elektřiny, zřejmě na trhu s novými zařízeními i nadále pocítíme dopad delšího rozhodování zákazníků plánujících výstavbu nových elektráren. Progresivní realizace objednávek, které máme k dispozici, se projevila ve zvýšení prodejů o 7 %,“ říká Patrick Kron, šéf a generální ředitel společnosti Alstom.

Přehled sektorů
Power
Přijaté objednávky v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2009/2010 ve výši 3 miliard eur představují snížení o 32% oproti prvnímu čtvrtletí předešlého roku. Tento vývoj je následkem méně dynamického trhu s novými zařízeními, zvláště pak v sektoru Thermal Systems & Products, a také nedostatku smluv na provoz a údržbu zaznamenaných v objednávkách Thermal Services v daném období. V sektoru Thermal Systems & Products byly hlavními objednávkami za první čtvrtletí fiskálního roku 2009/2010 paroplynová elektrárna ve Velké Británii s 5 paroplynovými turbínami a parní turbíny v Indii. Thermal Services Business získal celou řadu malých a středních projektů, s nejvýznamnějším podílem v Evropě, a to jak retrofit tak servis. V oblasti obnovitelných zdrojů byly v prvním čtvrtletí hlavní objednávky získány ve Švýcarsku, Indii a Kanadě, a to na vodní elektrárny. Podíl zde také mají větrné turbíny v Evropě. Prodeje v sektoru Power ve výši 3,4 miliardy eur představují nárůst o 9 % (+7 % plánu*) ve srovnání se stejným obdobím předešlého roku.
 

Transport
Objednávky ve výši 1,8 miliardy eur za první čtvrtletí roku 2009/2010 představují dobrý základ, přestože úroveň objednávek poklesla o 17 % ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2008/2009, kdy bylo realizováno několik velkých kontraktů v Itálii a Velké Británii. Hlavní objednávky získané v prvním čtvrtletí 2009/2010 zahrnují příměstské vlaky v Paříži (RER A), tramvaje v Brazílii a Francii, metra v Brazílii, regionální vlaky v Německu a také kontrakty na signalizační zařízení ve Španělsku a Číně. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2009/2010 došlo oproti stejnému období předchozího fiskálního roku ke zvýšení prodejů na 1,4 miliardy eur, což je nárůst o 3 % aktuálně (+2 % plánu*).
 

*Poznámka: dopad měnových kurzů a rozsahu Vývoj objednávek a prodejů, který byl zaznamenán během prvních čtvrtletí roků 2008/2009 a 2009/2010, obsahuje zejména mírné odchylky měnových kurzů, stejně jako akvizice servisních aktivit v Jižní Africe. Plánované údaje upravují aktuální údaje s ohledem na tyto dopady.

Nejdůležitější události v prvním čtvrtletí 2009/2010
Finanční situace
Vzhledem k uspokojivé obchodní výkonnosti v prvním čtvrtletí 2009/2010 je finanční situace i nadále dobrá. Skupina potvrzuje, že provozní zisk v březnu 2010 by měl dosáhnout přibližně 9 %.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (34x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Arabelle, nejvýkonnější parní turbína na světěArabelle, nejvýkonnější parní turbína na světě (33x)
Společnost Alstom je předním světovým dodavatelem „konvenčních částí“ (strojoven) pro jaderné elektrárny a j...