Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Počerady se na čtrnáct dní staly „nekuřáckou“ elektrárnou

Počerady se na čtrnáct dní staly „nekuřáckou“ elektrárnou

Publikováno: 25.9.2013
Rubrika: Elektrárny, Tiskové zprávy

Počerady – Čtrnáctidenní technologickou odstávku má za sebou Elektrárna Počerady. Stalo se tak poprvé po pěti letech, co byla na delší čas kompletně odstavena. Důvodem byla oprava společného zařízení všech výrobních bloků, a to chemické úpravny vody. Konkrétně se jednalo o sanaci jímek směsných vod. Ve stejné době proběhly i dlouhodobě plánované opravy na výrobních blocích 2 a 6.

„U statoru generátoru výrobního bloku 2 bylo zapotřebí odstranit dvě netěsnosti. Na první pohled jednoduchá oprava, která trvá zhruba dva dny, si ovšem vyžádala delší časovou přípravu. Zjednodušeně řečeno, nejdříve se musel vypustit vodík, poté vyndat rotor a rozebrat rozvod generátoru. Po opravě následovaly ještě tlakové a napěťové zkoušky a pak se zase vše složilo dohromady,“ uvedl Jiří Kulhánek, technický ředitel Elektrárny Počerady, a. s.

V případě výrobního bloku 6 došlo na opravu či výměnu během provozu nejvíce opotřebených technologických zařízení v kotelně a popílkování. „Například jsme zkontrolovali a opravili vnitřní části elektroodlučovače. I když i před tím splňoval ekologické normy, předpokládáme, že jeho účinnost se tím ještě zvýší k lepšímu,“ dodal Jiří Kulhánek.

V rámci technologické odstávky byly v chemické úpravně vody kromě sanacepoškozených stěn, podlah a stropů jímek vyměněny i vadné armaturové díly. U ostatních výrobních bloků proběhly běžné revize zařízení, včetně odstranění případně zjištěných drobných závad.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Odsekávání izolace vinutí statoru, u něhož bylo zapotřebí odstranit dvě netěsnosti.Pohled do vinutí statoru, u něhož byly zjištěny dvě netěsnosti.Příprava nových armaturových dílů  na míru pro chemickou úpravnu vody

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (57x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (38x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...