Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné     Siemens nainstaloval první 7MW „offshore“ větrnou elektrárnu

Siemens nainstaloval první 7MW „offshore“ větrnou elektrárnu

Publikováno: 28.5.2015
Rubrika: Větrné

V Østerildu na severozápadě Dánska zahájil provoz prototyp nové 7MW větrné elektrárny SWT-7.0-154. Přestože se jedná o tzv. offshore větrnou elektrárnu určenou pro větrné parky na moři, tato první instalace se nachází na pevnině a poslouží k testovacímu provozu, který bude zaměřen především na inovovaný generátor a vylepšený elektrický systém. Sériová výroba této nové vlajkové lodi větrných elektráren Siemens začne v roce 2017.

Klíčová slova: Siemens, větrná elektrárna

Většinu komponentů SWT-7.0-154 tvoří osvědčená technologie z 6MW elektrárny SWT-6.0-154, a to včetně rotoru, který má úctyhodný průměr 154 metrů. Oproti této elektrárně ale SWT-7.0-154 dokáže vyrobit při srovnatelných provozních nákladech o 10 % více energie. Díky mořskému větru by elektrárna měla vyprodukovat až 32 milionů kilowatt hodin „zelené“ elektřiny, což je množství dostatečné pro přibližně 7000 domácností.

List rotoru elektrárny měří 75 metrů, jednotlivé listy spojuje náboj o průměru 4 metry. Lopatky rotoru mají plochu 18 600 m2. Každý list je vyráběn jako jeden odlitek, tedy bez lepených míst. V porovnání s rotorovými listy vyráběnými tradičním postupem je tento typ listů lehčí o 20 %. Kombinace nízké hmotnosti a profilu listu přispívá k vyšší účinnosti výroby elektrické energie.

Elektrárna využívá bezpřevodovkovou technologii, kterou Siemens představil jako první výrobce již v polovině roku 2011. Od té doby se tato technologie stala základním srovnávacím měřítkem ve větrné energetice. Stávající 6MW turbína SWT-6.0-154 zaznamenala u investorů mimořádný úspěch, elektrárny tohoto typu byly vybrány pro přibližně deset projektů. K dalšímu snížení nákladů na elektřinu z mořských větrných parků by měla výrazně přispět právě SWT-7.0-154.

Díky bezpřevodovkové technologii je SWT-7.0-154 nejlehčí elektrárnou ve své třídě. Kombinace robustního designu a nízké hmotnosti předznamenává nižší náklady na instalaci, infrastrukturu a servis, elektrárnu dokážou nainstalovat současná plavidla a jeřáby.

Siemens Česká republika

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice.  Již 125 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. S počtem 9,2 tisíce zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2014 obrat 34,9 miliard Kč. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Koncern Siemens AG

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a celosvětového působení. Společnost působí ve více jak 200 zemích a své aktivity rozvíjí zejména v oblastech elektrifikace, automatizace a digitalizace.  Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Siemens je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, patří mezi hlavní dodavatele pro paroplynové zdroje a technologie pro přenos energie, je průkopníkem v oblasti řešení pro veřejnou infrastrukturu, průmyslovou automatizací a softwarová řešení.  Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2014, který skončil 30. září 2014, dosáhl Siemens obratu 71,9 miliard EUR s čistým ziskem 5,5 miliard EUR a zaměstnával 357 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na  http://www.siemens.com.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (29x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...
Společnost ČEPS stojí za vznikem Expertní skupiny k problematice větrné energetiky (24x)
Společnost ČEPS iniciovala založení Expertní skupiny ČEPS k problematice větrné energetiky, která řeší fenomén větrných ...
Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. (20x)
Tým konstruktérů v GE dostal nelehký úkol. Vytvořit takový návrh rotoru větrné turbíny, který by snížil plýtvání větrem,...