Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Řešení společnosti Siemens napomáhají k využití potenciálu větrné energie Portugalska

Řešení společnosti Siemens napomáhají k využití potenciálu větrné energie Portugalska

Publikováno: 23.12.2012
Rubrika: Vodní, Elektrárny, Tiskové zprávy

Větrná farma Terra Fria nacházející se jen těsně za městem Chaves v Montalegri v severním Portugalsku je jedním z příkladů živoucí výkladní skříně Portugalska s integrovanými energetickými řešeními. Instalovaná kapacita této větrné farmy je 96 MW a její odhadovaný výkon 250 GWh ročně, tedy dostatek elektrické energie pro potřeby 140 000 osob.

Klíčová slova: větrná energie, Siemens

V roce 2005 udělila portugalská vláda na základě výběrového řízení licenci k výstavbě a provozu větrných elektráren s kapacitou 1 200 MW. Tato licence byla udělena sdružení ENEOP, seskupení firem složenému z EDP, GENERG, FINERGE (ENEL GREEN GROUP), ENERCON a skupiny přidružených dodavatelů, která zahrnuje i společnost Siemens.
Z výkonu 1 200 MW přiděleného tomuto seskupení je již nainstalováno 946 MW. Zbývající 254 MW jsou v procesu výstavby, která bude dokončena v roce 2014. Montalegre je jedním z doposud vystavěných 37 větrných parků, jenž je v provozu přibližně jeden rok a sestává z 25 větrných turbín s celkovou nainstalovanou kapacitou 50 MVA.
V rámci tohoto projektu byla společnost Siemens zodpovědná za dodávku výkonového transformátoru, vysokonapěťových zařízení, vysokonapěťových rozvaděčů, řídicích, monitorovacích a měřicích systémů.
Portugalsko je jedním z evropských států, které investovali – a nadále investuje – do využívání svého větrného potenciálu nejvíce. Větrná farma Terra Fria v Montalegri dále posiluje vazbu Iberského poloostrova na větrnou energetiku, a to zvláště v severním Portugalsku, čímž napomáhá k postupnému omezování závislosti na dovozu energie.

Siemens, s.r.o. patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 121 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří bezmála 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2010/2011 (říjen-září) obrat 32 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 19,5 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry. Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 160 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení v oblasti průmyslu, energetiky, zdravotnictví a infrastrukturních řešení pro města a jejich okolí. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují 40 % jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2010/2011 dosáhl Siemens obratu 73,5 miliard EUR s čistým ziskem 7 miliard EUR a zaměstnával zhruba 360 tisíc zaměstnanců po celém světě. Další informace naleznete na webové stránce http://www.siemens.cz.

Společnost Siemens, S.A.
Tato společnost má kolem 2 000 zaměstnanců, dva výrobní závody a množství rozhraní spolupráce s univerzitami a dalšími institucemi vyššího vzdělávání a hrála aktivní úlohu v rámci ekonomického vývoje Portugalska po více než 106 let. Siemens Portugalsko aktuálně udržuje globální střediska kompetence pro oblasti, jako jsou výroba, přenos a rozvod elektrické energie, modulární letištní terminály, systémy manipulace se zavazadly, účetní záležitosti, lidské zdroje, nákup, finanční služby a dozor.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (51x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...