Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Siemens představuje novou větrnou turbínu pro nízkou a střední rychlost větru

Siemens představuje novou větrnou turbínu pro nízkou a střední rychlost větru

Publikováno: 31.3.2009, Aktualizováno: 12.7.2022 13:30
Rubrika: Tiskové zprávy, Technologie, materiály

Na Evropské konferenci o větrné energii (EWEC) v Marseille představila společnost Siemens, s.r.o.  novou turbínu SWT-2,3-101. Tato turbína je určena pro lokality s nízkou až střední rychlostí větru. Turbína o průměru 101 metrů nabídne vyšší výkon i při nižší rychlosti větru, což výrazně zvýší návratnost investic do větrných farem.

Větrné farmy s nízkou rychlostí větru by měly v následujících letech představovat jednu třetinu celkové globální větrné energie. „Turbína SWT-2,3-101 doplňuje naši produktovou řadu 2,3 MW. Jsme přesvědčeni, že nový stroj nastaví v tomto odvětví standard kvality a spolehlivosti,“ řekl Andreas Nauen ze společnosti Siemens. „Nová větrná turbína otevře řadu potenciálních nových lokalit našim zákazníkům, kteří tak nyní mohou dosahovat vyšších výnosů ve stále důležitějším segmentu nízkorychlostní větrné energie.“ Turbína SWT-2,3-101 bude vybavena novými, 49 metrů dlouhými rotorovými lopatkami Siemens. Lopatky jsou vyráběny pomocí vlastního výrobního procesu IntegralBlade, při němž jsou odlévány v uzavřeném procesu jako jeden kus. Tento proces odstraňuje slabé stránky lepicího procesu používaného při výrobě tradičních lopatek. S průměrem 101 metrů pokrývá rotor nové turbíny SWT-2,3-101 plochu 8.000 m2, což odpovídá 1,5násobku fotbalového hřiště. Nová turbína je založena na designu velmi používané řady 2,3 MW, což kupujícím nabízí bezpečnost investic. Ke spolehlivosti přispívá i robustní strukturální design v kombinaci s automatickým systémem mazání, interním klimatickým řízením a jednoduchým generátorovým systémem bez sběrných kroužků. Turbína SWT-2,3-101 má dlouhé servisní intervaly, což dále snižuje náklady na opravy a údržbu. Větrná energie představuje klíčovou součást environmentálního portfolia společnosti Siemens, které v roce 2008 vytvořilo tržby ve výši 19 miliard eur.

Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické a elektronické koncerny. Společnost zaměstnává zhruba 400.000 odborníků, kteří vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení na míru podle požadavků zákazníků a nabízejí široké portfolio služeb na základě jejich individuálních potřeb. Siemens nabízí svým zákazníkům ve 190 zemích inovativní technologie a komplexní know-how. Společnost byla založena před 161 lety a působí v sektorech Industry, Energy a Healthcare. V obchodním roce 2007/2008 (skončil 30. září 2008) společnost Siemens dosáhla tržeb 77,3 miliard EUR a čistého zisku 1,9 miliardy EUR. Zastoupení společnosti Siemens v České republice bylo obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s 12.500 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v ČR. V obchodním roce 2007/2008 vykázala skupina podniků Siemens v České republice obrat 44 miliard Kč. Více informací najdete na internetových adresách www.siemens.com  a www.siemens.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (56x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (56x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (39x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...