Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    CO2    Elektromobility    Siemens otevřel dvě nabíjecí stanice pro elektromobily, dobití je zcela zdarma

Siemens otevřel dvě nabíjecí stanice pro elektromobily, dobití je zcela zdarma

Publikováno: 24.6.2011, Aktualizováno: 22.7.2011 14:09
Rubrika: Elektromobility, Lidé-Věci-Události, Firemní zpravodajství

Společnost Siemens otevřela u svého sídla v pražských Stodůlkách dvě nové nabíjecí stanice a veřejnosti nabízí bezplatné dobití elektromobilu. Další nabíjecí stanici plánuje během léta otevřít v Ostravě. Své nabíjecí stanice je Siemens připraven dodávat obchodním partnerům a instalovat je na veřejných prostranstvích či na parkovištích u obchodních, kulturních a společenských center nebo restaurací rychlého občerstvení. Akce byl přítomen i ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který spolu s generálním ředitelem Siemens v České republice Eduardem Palíškem a dalšími zástupci firmy Siemens slavnostně odhalil dobíjecí stanice. 

Siemens představil a uvedl do provozu dvě nové nabíjecí stanice standardního dobíjení, které jsou kompatibilní se všemi typy současných elektromobilů světových automobilových výrobců. Nabíjecí stanice jsou umístěny u sídla společnosti v ulici Siemensova v pražských Stodůlkách a veřejnost u nich může v současnosti dobíjet své elektromobily zdarma. Siemens se také zapojil do projektu Praha elektromobilní a představil vizi vzdálené budoucnosti i své ryze současné elektromobily Porsche 911 a Citroën C-Zero.

"Elektromobilita může do dalších let výrazně změnit naše vnímání a využívání elektrické energie. Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje několik projektů, které se těmto otázkám věnují. Vzniká tu nový tržní segment, pro který je potřeba připravit potřebné zázemí," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: "Proto jsem rád, že již vznikají komerční projekty budování infrastruktury, jako je tento společnosti Siemens."

"Elektromobily již nejsou budoucností, ale staly se přítomností, a proto musí vzniknout hustá síť nabíjecích stanic kompatibilních se všemi typy elektromobilů. Je logické, že jako dodavatel elektromobilních technologií a výrobce nabíjecích stanic, stojíme u zrodu tohoto nového tržního segmentu," říká Eduard Palíšek, generální ředitel společnosti Siemens v České republice, a dodává: "Nabíjecí stanice jsou malou ukázkou z našeho kompletního technologického řešení, které jsme schopni městům nabídnout v oblasti modernizace infrastruktury a především v rámci jejího celkového a efektivního řízení."

Nabíjení elektromobilu se podobá napájení mobilních telefonů. Elektromobil lze zcela nabít nebo jej částečně dobít, dle potřeby a časových možností zákazníka. Sloupky nabíjecích stanic mohou být umístěny na veřejných prostranstvích, u většiny parkovacích stání před obchodními a společenskými centry, restauracemi a podobně. "Než si nakoupíte nebo povečeříte, vaše auto se dobije. Následně pak zaplatíte bezhotovostně přiložením karty. Nelze přesně předvídat vývoj cen, ale už dnes je elektrické dobíjení v průměru třikrát až čtyřikrát levnější, než tankování klasických pohonných hmot," říká Vladimír Říha, ředitel divize Power Distribution společnosti Siemens. 

Siemens jde ve svých plánech ještě dál. Již dnes testuje v Berlíně systém bezdotykového indukčního napájení, díky kterému bude možno elektromobily a elektrobusy napájet bezdotykově z indukčních zařízení zabudovaných v parkovacích stáních či autobusových zastávkách. To výrazně zefektivní provoz elektromobilů a především městské dopravní infrastruktury.

Elektromobilita je součástí rozsáhlého konceptu budoucnosti, kterému odborníci dali název Smart Grids neboli chytré či inteligentní sítě. Spojující myšlenkou tohoto konceptu je rozšíření a zvýšení spolehlivosti dosavadního řetězce výroby, distribuce a spotřeby energie. Domácnosti a další koncoví uživatelé energie vstoupí aktivně do obchodního modelu a elektrickou energii budou nejen spotřebovávat, ale také ukládat a vracet zpět do sítě, čímž přispějí ke stabilitě přenosové soustavy, do níž bude proudit stále větší procento z obnovitelných a tudíž nestálých zdrojů energie. Siemens jako dodavatel energetických a infrastrukturních řešení nabízí městům zpracování komplexního plánu rozvoje a modernizace jejich infrastruktury.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 120 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií.

 

 

Video z akce (Zdroj: www.elektrika.tv) přehrajete kliknutím na obrázek. V druhé části videospotu se dozvíte historii brněnského elektromobilu Superbel!

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


Fotogalerie
Dobíjecí stanice SiemensDobíjecí stanice SiemensDobíjecí stanice SiemensDobíjecí stanice SiemensDobíjecí stanice SiemensDobíjecí stanice SiemensDobíjecí stanice SiemensDobíjecí stanice SiemensDobíjecí stanice Siemens

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...