Nacházíte se:  Úvod    Údržba    Celosvětový patent českého odborníka bude přínosný pro výrobce turbín a provozovatele elektráren

Celosvětový patent českého odborníka bude přínosný pro výrobce turbín a provozovatele elektráren

Publikováno: 11.1.2016
Rubrika: Údržba

U příležitosti X. ročníku konference Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2015 jsme oslovili prof. Ing. Miroslava Baldu, DrSc., Feng., o kterém mnoho odborníků hovoří jako o člověku, který jako jeden z mála v této zemi, ne-li Evropě, dokáže vstřebávat, zpracovávat a formulovat relevantní závěry v dané problematice. K tomu jej předurčuje celoživotní práce v oblasti dynamiky rotačních strojů a turbín.

Celý článek je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

Ve VZÚ Plzeň jste pracoval na vývoji zařízení RFLB (Residual Fatigue Life of Blades) realizující postup, na jehož základě se výstupní data z BTT zpracovávají až do životností jednotlivých lopatek měřeného oběžného kola. K čemu bude zařízení vlastně sloužit?

Vývoj nových velkých turbín přináší nejen zvýšení účinnosti, ale i problémy, k nimž patří i únavové poškozování oběžných lopatek zejména posledních stupňů. Problémy narůstají i vlivem dalšího fenoménu a tím je implementace OZE do energetiky a s tím spojené přetoky. Stále častější potřeba flexibilní regulace energetických zařízení a tedy i chodu turbín veden k tomu, že turbíny nepracují konstantně.Snižování výkonu má negativní vliv na životnost lopatek. A toto začíná být pro provozovatele energetických zařízení velkým problémem.
Rád bych podotkl, že na vývoji jsem nepracoval sám, ale spolu s dalšími několika mladými specialisty z VZÚ Plzeň. Jde o velice talentované výzkumné pracovníky, kterým rád předávám své zkušenosti. Jsem rád, že se nám ve VZÚ podařilo dostat do party mladé lidi, kteří mají chuť se vzdělávat.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Provozní zkušenosti s opatřeními proti abrazi a erozi instalovaných na technologii v United Energy a.s.Provozní zkušenosti s opatřeními proti abrazi a erozi instalovaných na technologii v United Energy a.s. (36x)
Příspěvek uvádí zkušenosti a výsledky provozních experimentů z aplikovaných opatření snižující vliv abraze a eroze ve vy...
Analýza poškodenia skrutkových spojov oceľových konštrukciíAnalýza poškodenia skrutkových spojov oceľových konštrukcií (26x)
Skrutkové spoje hrajú dôležitú úlohu v statickej a dynamickej stabilite oceľových konštrukcií. Pri zisťovaní príčin pošk...
Video o žárovém zinkování (26x)
Na partnerském webu Asociace českých a slovenských zinkoven www.acsz.cz najdete mimo jiné instruktážní video o technolog...