Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Armatury MSA, a.s. se stanou součástí plynovodu mezi Kazachstánem a Čínou

Armatury MSA, a.s. se stanou součástí plynovodu mezi Kazachstánem a Čínou

Publikováno: 19.9.2013
Rubrika: Plynárenství, Tiskové zprávy

Společnost MSA, a.s., člen skupiny společností Rimera, dodá kulové kohouty na stavbu kompresních stanic plynovodu mezi Kazachstánem a Čínou.

V srpnu získala společnost MSA, a.s. významnou zakázku na dodávku armatur pro dvě kompresní stanice na linii plynovodu Asia Gas Pipeline mezi Kazachstánem a Čínou.

Klíčová slova: MSA, kompresní stanice, armatury

„V rámci této zakázky bude během ledna/února 2014 dodáno čínskému gigantu - společnosti CPPEC celkem 32 kusů kulových kohoutů o světlostech 30“ – 48“, class 600 a 900. Armatury MSA, a.s. budou vybaveny pohony Rotork. Celková hodnota zakázky činí 2,3 mil. USD. Na linii plynovodu je v plánu výstavba dalších 4 kompresních stanic, což pro MSA představuje zajímavou perspektivu budoucích dodávek,“ upřesňuje obchodní ředitel MSA, a.s., pan Roman Baláž.

Kulové kohouty budou expedovány v rámci projektu „Increase of Capacity of The Kazachstan-China Main Gas Pipeline (The first section)“. Tento projekt, jehož celková hodnota dosahuje 7,5 mld. USD, je součástí stavby plynovodu mezi Turkmenistánem a Čínou o celkové délce téměř 1 900 km, přičemž necelých 1 300 km tohoto plynovodu povede přes Kazachstán – zemi s obrovským nerostným bohatstvím: nacházejí se zde nejen bohaté zdroje ropy a zemního plynu, ale i titanu, hořčíku, olova, uranu, zlata a dalších barevných kovů.

Dokončení stavby se plánuje na rok 2014 a celkové kapacity plynovodu se odhadují na 60 mil. tun přepraveného zemního plynu ročně. Plynovod se bude snažit alespoň z části uspokojit rostoucí poptávku Číny po zemním plynu.


Poznámka:

CPPEC (China Petroleum Pipeline Engineering Corporation) – čínský státní podnik založený na počátku 70. let minulého století. CPPEC je dceřinou společností CNPC (China National Petroleum Corporation) a poskytuje služby především v oblasti konzultace, měření, vývoje a výzkumu skladovacích a přepravních technologií, dálkových projektů přepravních potrubí, kompletace projektů na výstavbu potrubí o velkých průměrech.

Central Asia-China Gas Pipeline Project (také Turkmenistan-China Gas Pipeline Project) – je projekt na výstavbu plynovodu vedoucího z Turkmenistánu přes Uzbekistán a Kazachstán do Číny v celkové hodnotě více než 6,5 mld. USD a s celkovou kapacitou 40 mld. m3 přepraveného plynu za rok. Délka plynovodu činí 1 833 km, z toho 188 km v Turkmenistánu a 530 km v Uzbekistánu. Součástí projektu je i vybudování čističky na velkém plynovém poli Saman-Depe v Turkmenistánu, jejímž úkolem bude odstranit ze zemního plynu přebytečný obsah síry.

Předpokládá se, že dodávky plynu budou zahájeny v lednu 2014. Stavba plynovodu odstartovala již v roce 2007 a v současnosti se pracuje na třetí části projektu, protínající Uzbekistán. Ten je považován za 2. největšího producenta zemního plynu v SNS a jednoho z 10 nejlepších na světě. Produkce uzbeckého zemního plynu dosahuje asi 60 bil. m3 za rok, přičemž část z toho je exportována.

MSA, a.s. nabízí širokou nabídku průmyslových armatur, navržených a dodávaných pro provoz v klasických i speciálních prostředích. Požívají se pro systémy zásobování vodou, teplem, pro klasickou i jadernou energetiku, dále se používají v chemickém průmyslu, při přepravě a zpracování ropy a plynu. Se svou 120letou historií patří společnost MSA, a.s. k „učitelům“ v oblasti výroby průmyslových armatur. MSA má k dispozici nejnovější výrobní a konstrukční kapacity, vysokotlakou zkušebnu, CNC stroje a obráběcí centra k opracování i velkorozměrových částí, což splňuje požadavky ke zpracování a kvalitě povrchů.

Skupina společností Rimera – divize společnosti ČTPZ, která nabízí energetickému průmyslu komplexní řešení od výroby zařízení až po servis zařízení pro těžbu ropných polí. Společnost seskupuje výrobce potrubních systémů (SOT, MSA, a.s.), podniky ruského ropného strojírenství (ALNAS, Ižněftěmaš), servisní síť, která je rozmístěna do největších ruských regionů těžících ropu. Do skupiny Rimera také patří společnost „Juganskněftěgazgeofyzika“ – klíčový hráč na trhu geofyzikálních služeb v Chanty-Mansijském autonomním okruhu a v Tomské oblasti.

Skupina ČTPZ je jednou z vedoucích průmyslových skupin metalurgického komplexu Ruska. Podle výsledků z roku 2012 činí podíl společnosti na celkových expedicích ruské produkce 18%. Společnost ČTPZ spojuje podniky a společnosti černé metalurgie (ČTPZ, PNTZ), společnost na zajištění a zpracování kovového šrotu (META), dále společnost TD Uraltrubostal a rovnou servisní divizi RIMERA. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (41x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...