Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Společnost ZAT v jednom měsíci zprovoznila tři řídicí systémy parních turbín v České republice a v Německu za 25 milionů korun

Společnost ZAT v jednom měsíci zprovoznila tři řídicí systémy parních turbín v České republice a v Německu za 25 milionů korun

Publikováno: 5.11.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Příbramská společnost ZAT a.s. upevnila pozici na trhu s řídicími systémy parních turbín a aplikací systémů od předních světových výrobců. V jednom měsíci zprovoznila tři turbíny v Biocelu Paskov, elektrárně Opatovice a v německém Stendalu v celkové hodnotě 25 milionů korun.

Klíčová slova: ZAT, parní turbína, řídící systém

Technici ZAT tak zaznamenali hned tři milníky: v rekordním čase navrhli a vyprojektovali změny v ovládacích algoritmech, prvně nasadili nový řídicí systém SandRA Z200 na řízení turbíny a účastnili se zprovoznění turbíny na zelené louce.

ZAT je tradičním dodavatelem řídicích systémů, zařízení polní instrumentace i hydraulických regulačních částí parních turbín

Opatovickou turbínu řídí SandRA od ZATu

Technici ze ZATu se dlouhodobě podílejí na obnově jedné z největších tepelných elektráren v Česku - Opatovice. Nechyběli ani při rekonstrukci stávající turbíny, kterou od října řídí systém ZAT - nejnovější generace SandRA Z200, navazující na světově uznávanou značku ZAT PRIMIS.

„Opět se nám potvrdila naše dlouholetá strategie, že má smysl rozvíjet know-how, na kterém stavíme už padesát let. Každý rok investujeme do inovací 40 milionů korun. Jen do vývoje řídicího systému SandRA jsme v posledních letech investovali téměř sto milionů korun. I díky tomu se se nám daří být stále mezi světovou špičkou v oboru,“ vysvětluje člen představenstva ZAT Ivo Tichý.

Při generální opravě technologie turbíny společnost ZAT provedla rekonstrukci řídicího a ochranného systému turbíny včetně její hydraulické části (okruhy regulačních olejů). „Teplárně Opatovice garantujeme dlouhodobou, nejméně dvacetiletou technickou udržitelnost a minimální nároky na údržbu. Nová SandRA je plně kompatibilní se stávající architekturou řídicího systému, není také nutné přeškolovat pracovníky na jiné řešení,“ říká Zdeněk Šedivý, vedoucí Úseku Klasická energetika.

Realizace v rekordním čase v Biocel Paskov

Modernizovaná turbína pomůže v rozvoji předního českého výrobce viskózové buničiny Biocel Paskov. I zde se na její modernizaci podílela firma ZAT. Energetické centrum Biocel Paskov provozuje dvě parní turbíny s nominálním výkonem 2x20MW od výrobce SGP Rakousko. V minulosti zde technici ZAT realizovali výměnu řídicích systémů a jejich následnou modifikaci, před šesti lety dodali řídicí systém SIEMENS S7-400. V letošním roce Biocel Paskov přistoupil k výměně technologické části parní turbíny od společnosti SIEMENS Brno se změnou ovládání turbíny a zásadní změnou ovládání nového rychlozávěrného okruhu. Úpravou řídících a regulačních obvodů byla pověřena společnost ZAT.

 „V rekordním čase jeden a půl měsíce jsme navrhli a vyprojektovali změny v ovládacích algoritmech včetně nezbytné úpravy elektrických řídicích, ochranných i elektro-hydraulických obvodů,“ doplnil Zdeněk Šedivý.

Další spolupráce s Doosan Škoda Power

I díky těmto schopnostem českých techniků ZAT dlouhodobě spolupracujes předním světovým výrobcem turbín – plzeňskou společností Doosan ŠKODA POWER. Po spolupráci na projektech v Itálii, Bosně, Česku, Rumunsku a Maďarsku zprovoznil ZAT letos v říjnu další řídicí systém, tentokrát na nové parní turbíně Doosan ŠKODA POWER v německém Stendalu.

Šlo o aplikaci řídicího systému na platformě SIEMENS PCS. Rozsah dodávek byl pro nás významný, neboť zahrnoval dodávky řídicího a ochranného systému turbíny SIEMENS S7-400 a kompletní zařízení polní instrumentace a kabeláže. Součástí dodávky byla komunikace na nadřazený blokový DCS systém společnosti METSO,“ upřesnil Ivo Tichý.

ZAT a.s.

Společnost ZAT a.s. zajišťuje vyšší dodávky ASŘTP (automatizovaných systémů řízení technologických procesů) včetně koordinace všech potřebných činností a subdodávek v oblasti automatizace pro energetiku a průmyslové procesy. Silnou stránkou firmy je návrh a realizace technických koncepcí a hierarchií řídicích systémů pro různé stupně bezpečnosti.

Kromě vývoje a aplikace vlastní řídicích systémů se věnuje také integraci systémů dalších významných světových výrobců, jako jsou SIEMENS, FANUC, ROCKWELL, ALLEN BRADLEY, WOODWARD, ABB. Společnost ZAT se také soustřeďuje na dodávku a servis vlastních řídicích systémů určených pro primární okruh jaderných elektráren. Tím se zařazuje mezi čtyři evropské firmy podnikajících v této oblasti. ZAT je také výrobcem zdravotnických přístrojů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
STENDAL Rozváděč ŘSSTENDAL Pohled strojovna turbogenerátoruSTENDAL Pohled na sojanSTENDAL Pohled na elektrické ochranySTENDAL Pohled na elektrárnuSandRA DetailŘídicí systém turbiny ZAT SandRAPASKOV pohled na turbinu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (70x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (42x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...