Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Egyptská elektrárna Talkha bude mít řídicí a ochranný systém turbíny od české společnosti ZAT

Egyptská elektrárna Talkha bude mít řídicí a ochranný systém turbíny od české společnosti ZAT

Publikováno: 8.3.2013, Aktualizováno: 16.5.2013 13:09
Rubrika: Elektrárny, Technologie, materiály, Tiskové zprávy

Jedna z významných elektráren v Egyptě Talkha 2x 210MW bude mít nový český řídicí a ochranný systém turbíny. Technici firmy ZAT zabodovali i přes náročnou světovou konkurenci, jež se o zakázku ucházela. Vyplatila se jim dlouholetá práce, kterou v elektrárně Talkha i na egyptském trhu v minulosti odvedli.

Klíčová slova: turbíny, ZAT, Egypt

Ucházet se o zakázky na modernizaci elektráren v Egyptě není v současných politicko-ekonomických podmínkách této arabské země jednoduché. Společnost ZAT však měla dobré předpoklady pro uspění ve výběrovém řízení. „Vyplatila se nám dlouholetá obchodní spolupráce i kladné reference v této arabské zemi. Elektrárna Talkha je dlouhodobým odběratelem našich produktů, a to už od její výstavby v letech 1990 až 1994,“ konstatuje Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.
Podle Iva Tichého se ve zdejším provozu dobře zapsali i čeští technici. Ti se již delší dobu podíleli také na dodávckách náhradních dílů a servisních pracích. Výsledky jejich dlouholetého působení v zemi také utvrdily vedení elektrárny v tom, že zakázku o objemu téměř 20 milionů korun budou schopni dokončit ve velmi krátkém termínu. Čeští technici budou také supervizovat demontáž starého zařízení a instalovat nové s následným uvedením do provozu i školit egyptské specialisty na provoz a úrdžbu dodávaného zařízení.
„Stavbu bychom měli předat do dvou měsíců od zahájení instalace, předpokládaný termín je polovina roku. Instalace řídicího systému turbíny o tak významném výkonu nám otevírá další možnosti pro uplatnění produktů firmy ZAT v Egyptě,“ doplnil Ivo Tichý.
Společnost ZAT patří na egyptském trhu k silným hráčům. Jejich řídicí systémy používají nejen na elektrárně Talkha (2x 210MW). Další jsou instalovány například v elektrárně Kafr el Dawar (4x 110MW) či cukrovarech KomOmbo, NagHamadi, Kous a dalších.

20 let ZAT v dodávkách řídicích systémů turbín
Společnost ZAT má v oblasti dodávek řídicích systémů turbín dlouholetou tradici. Za dobu svého působení na trhu realizovala ve světě stovky aplikací, jen za posledních 20 let úspěšně dodala a uvedla do provozu 168 instalací na čtyřech světadílech v desítkách států, např. v Mexiku, Indii, Číně i v řadě evropských zemí. Parní turbíny s řídicími systémy ZAT jsou uplatňovány v tepelných a jaderných elektrárnách, v průmyslových energetikách (cukrovary, papírny, ocelárny apod.) a v neposlední řadě v teplárenství.
Se stejnou úspěšností, jako jsou dodávky řídicích systémů pro parní turbíny, realizuje společnost ZAT řízení vodních turbín.

ZAT a.s.
Společnost ZAT a.s. zajišťuje vyšší dodávky ASŘTP (automatizovaných systémů řízení technologických procesů) včetně koordinace všech potřebných činností a subdodávek v oblasti automatizace pro energetiku a průmyslové procesy. Silnou stránkou firmy je návrh a realizace technických koncepcí a hierarchií řídicích systémů pro různé stupně bezpečnosti. Společnost ZAT a.s. je také výrobcem zdravotnických přístrojů.

Řídicí systém turbíny vyrobený pro druhý blok elektrárny Talkha.

Partneři rubriky Technologie, materiály:

    

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (52x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...