Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    AREVA zahájila produkci prvního paliva MOX pro Nizozemí

AREVA zahájila produkci prvního paliva MOX pro Nizozemí

Publikováno: 14.11.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné palivo

V říjnu byla v závodě MELOX společnosti AREVA zahájena výroba prvního paliva MOX pro elektrárnu Borssele v Nizozemí.

Klíčová slova: AREVA, jaderné palivo, MOX

V roce 2008 se holandská společnost EPZ, která provozuje 500 MWe jaderný reaktor v Borssele, rozhodla diverzifikovat své dodávky jaderného paliva a vybrala si společnost AREVA pro výrobu recyklovaného paliva MOX. V letošním roce EPZ pro reaktor získala vládní licenci na použití osmi palivových článků MOX v roce 2014 a poté 12 palivových článků každý další rok.

Během uplynulých 30 let nechala společnost EPZ recyklovat použité palivo v závodě La Hauge, který patří společnosti AREVA. K dnešnímu dni bylo takto zpracováno na 375 tun paliva. Použití paliva MOX umožní společnosti EPZ plně využít ekonomické a environmentální výhody spojené s použitím recyklovatelného paliva.

Nizozemí se tak stává sedmou zemí, kde se používá, nebo používalo palivo MOX v jaderných reaktorech. K těmto zemím se řadí například také Německo, Švýcarsko, Francie a Japonsko.

Recyklace použitého paliva se rozvíjí na mezinárodní úrovni jako technologické řešení pro odpovědné využívání přírodních zdrojů a zpracování jaderného odpadu. Francie a Velká Británie již provozují specializovaná zařízení, Japonsko v současnosti rozvíjí svoji vlastní průmyslovou platformu ve spolupráci se společností AREVA a Čína nedávno podepsala se společností AREVA předběžnou dohodu na dodávku zařízení pro zpracování použitého paliva a jeho recyklaci.

O SPOLEČNOSTI AREVA:

AREVA dodává řešení pro výrobu energie s nízkou produkcí uhlíkatých plynů. Odbornost společnosti a její neúnavné prosazování zásad bezpečnosti, spolehlivosti, transparentnosti a etického chování určují standard v daném oboru. Její odpovědný přístup k rozvoji podnikání vychází z procesu trvalého zlepšování.

AREVA zaujímá v oblasti globální jaderné energetiky první místo a nabízí energetickým společnostem jedinečná integrovaná řešení, která pokrývají veškerá stádia palivového cyklu, projektu a výstavby jaderného reaktoru i související služby. Skupina současně rozšiřuje své činnosti do oblasti obnovitelných zdrojů energie – větrných a solárních elektráren, bioenergií, vodíkového cyklu a skladování energie – a to s cílem stát se jedním z celosvětových lídrů v tomto sektoru.

V těchto dvou hlavních oblastech zaměstnává AREVA 47 000 zaměstnanců, kteří pomáhají dodávat energii stále bezpečnějším, čistším a úspornějším způsobem pro co největší množství uživatelů. AREVA Group má sídlo v Paříži.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (88x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...